Η Συντονιστική Επιτροπή Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνήλθε στις 7/11/2008 εκτάκτως, εκφράζει με μεγάλη ευαισθησία τη συμπαράστασή της στις κινητοποιήσεις των κρατουμένων, που απέχουν από το συσσίτιο σε όλες τις φυλακές της χώρας, διαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες συνθήκες κράτησης, την έλλειψη υποδομών και την αυστηρότητα των δικαστικών αποφάσεων, που συμβάλλει στη συνεχή αύξηση του πληθυσμού των φυλακών.
         Για πολλοστή φορά επισημαίνουμε, ότι η μεγάλη πλειονότητα των κρατουμένων είναι αλλοδαποί, οικονομικά αδύναμοι ή πρόσωπα συνδεόμενα με χρήση ναρκωτικών, ενώ τεράστιος είναι ο αριθμός των προφυλακισμένων εξαιτίας της κατάχρησης του θεσμού της προσωρινής κράτησης.
         Η Συντονιστική Επιτροπή Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος έχει προβεί επανειλημμένα σε διαβήματα και διαμαρτυρίες προς τους αρμόδιους φορείς, χωρίς ουδεμία ανταπόκριση. Στο αίτημα της κοινωνίας για λιγότερους φυλακισμένους, η Κυβέρνηση απαντά δυστυχώς με περισσότερες φυλακές και διατηρεί το άβατο των φυλακών, απαγορεύοντας και στους Δικηγορικούς Συλλόγους και τους άλλους φορείς την ελεύθερη πρόσβαση στους χώρους διαβίωσης των κρατουμένων, αλλά και την εκπροσώπησή τους στα τοπικά και κεντρικά συμβούλια των φυλακών.
          Καλούμε για ύστατη φορά την Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να ικανοποιήσει άμεσα τα δίκαια αιτήματα των κρατουμένων και τους δικαστικούς λειτουργούς, να φέρονται με μέτρο και αναλογικότητα κατά την απαγγελία των ποινών και των προφυλακίσεων.