Όσοι εκ των συναδέλφων επιθυμούν να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα να το γνωστοποιήσουν στη γραμματεία του Συλλόγου. Διαβάστε παρακάτω ολόκληρο το έγγραφο που έστειλε η  Γενική Γραμματεία Καταναλωτή .

Στο πλαίσιο εφαρμογής του ν. 3869/2010 για τη ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων (ΦΕΚ Α 130/2010), η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή οργανώνει  τη λειτουργία ενός πανελλαδικού δικτύου που θα παρέχει

στους οφειλέτες την απαραίτητη πληροφόρηση σχετικά με τις προϋποθέσεις υπαγωγής στο νόμο και θα τους συνδράμει στη διαδικασία επίτευξης εξωδικαστικού συμβιβασμού  με τους πιστωτές τους σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 1 του Ν. 3869/2010. Οι φορείς που θα συμμετέχουν στο δίκτυο θα εκδίδουν και τη σχετική βεβαίωση σε περίπτωση αποτυχίας της προσπάθειας εξώδικου συμβιβασμού. Οι υπηρεσίες αυτές θα παρέχονται χωρίς επιβάρυνση των καταναλωτών. Οι συμμετέχοντες φορείς θα διαθέτουν προσωπικό, το οποίο θα απασχολείται στα γραφεία του συγκεκριμένου φορέα ή σε χώρο  άλλου δημόσιου φορέα σε τακτική βάση και σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες, που θα καθορίζονται από τον ίδιο το φορέα, για χρονικό διάστημα 6 έως 8 μηνών.

Ιδιαίτερα σημαντική για τη διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού πανελλαδικού δικτύου είναι η συμμετοχή των δικηγορικών συλλόγων σε αυτό, ιδίως σε περιοχές που δεν δραστηριοποιούνται ενώσεις καταναλωτών. Στο πλαίσιο αυτό, κάθε δικηγορικός σύλλογος μπορεί να οργανώσει τμήμα, όπου νέοι, ιδίως, δικηγόροι θα παρέχουν την παραπάνω συνδρομή στους καταναλωτές. Πρόκειται ουσιαστικά για την παροχή νομικής βοήθειας  σε υπερχρεωμένους οφειλέτες  κατά το στάδιο της επιδίωξης εξώδικης ρύθμισης των χρεών. Σύμφωνα δε με τον παραπάνω νόμο η αποτυχία της προσπάθειας εξώδικου συμβιβασμού είναι προϋπόθεση για τη δικαστική ρύθμιση των χρεών.


Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή θα οργανώσει σεμινάρια για την εκπαίδευση των δικηγόρων και των άλλων επιστημόνων που θα  παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο πλαίσιο του παραπάνω δικτύου, θα υποστηρίζει τη λειτουργία του και θα διαθέτει  χρήσιμο για την αξιοποίηση του νόμου ενημερωτικό υλικό, οδηγίες και σχετικά υποδείγματα. Το πρόγραμμα και οι αμοιβές των προσώπων που θα ενεργοποιηθούν στο δίκτυο θα χρηματοδοτηθούν από πόρους του ΕΣΠΑ.
Η  ενεργός συμμετοχή των Δικηγορικών Συλλόγων στο παραπάνω δίκτυο θα συνεισφέρει στην ουσιαστική και αποτελεσματική  εφαρμογή του νόμου.  Θα δώσει τη δυνατότητα στους υπερχρεωμένους οφειλέτες, που βρίσκονται σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής,  να αξιοποιήσουν την ενισχυμένη πλέον διαπραγματευτική τους θέση και να επιτύχουν τη ρύθμιση των χρεών τους με βάση τις πραγματικές τους δυνατότητες.  Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή καλεί τους δικηγορικούς συλλόγους να συμμετάσχουν στην ανάπτυξη του παραπάνω δικτύου, δηλώνοντας το ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
(Υπεύθυνη Γραφείου: Μόρφυ  Σιδηροπούλου  τηλ.: 210 3842930, fax : 210 3821241, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. )

Παραμένω στη διάθεσή σας για περαιτέρω πληροφορίες και διευκρινίσεις.


Ο Γενικός  Γραμματέας  ΚαταναλωτήΔημήτρης Σπυράκος