Η Κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για την λεγόμενη απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων επιδιώκει ως προς τους δικηγόρους τα εξής:

- την κατάργηση των γεωγραφικών περιορισμών ως προς τον τόπο που θα ασκεί ο δικηγόρος το επάγγελμα – λειτούργημά του.
- την κατάργηση των διατάξεων που καθορίζουν ελάχιστες  αμοιβές στις παρεχόμενες δικηγορικές υπηρεσίες.
- την κατάργηση της απαγόρευσης της διαφήμισης δικηγόρων.

Με τις καταργήσεις αυτές ισχυρίζεται η Κυβέρνηση ότι θα ενταθεί ο ανταγωνισμός μεταξύ των δικηγόρων και θα μειωθούν οι αμοιβές επ’ ωφελεία του καταναλωτή, του χρήστη των υπηρεσιών αυτών.  

Οι δικηγόροι πιστεύουν ότι δεν θα προκύψει το οποιοδήποτε όφελος για την κοινωνία. Αντίθετα, θα αυξηθεί το κόστος προσφυγής στην δικαιοσύνη επί ζημία των οικονομικά ασθενέστερων  ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξουν καταστροφικές συνέπειες για την πλειονότητα  των αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων μικρομεσαίου εισοδήματος. Συγκεκριμένα:

*- Ο κλάδος των  δικηγόρων όχι μόνο δεν είναι κλειστό επάγγελμα αλλ’αντίθετα  πάσχει από υπερπληθωρισμό δικηγόρων που εξ αντικειμένου δημιουργεί έντονο ανταγωνισμό. Οι δικηγόροι στην Ελλάδα είναι αναλογικά 5-6 φορές περισσότεροι απ’ ό,τι στα άλλα κράτη της Ε.Ε.

*- Η κατάργηση των γεωγραφικών περιορισμών, δηλαδή της περιφέρειας του πρωτοδικείου που κάθε δικηγόρος ασκεί τα καθήκοντά του, στοχεύει στην διεύρυνση του γεωγραφικού χώρου  λειτουργίας των μεγάλων δικηγορικών εταιριών των Αθηνών που ήδη υπάρχουν και ζητούν να επεκταθούν. Θα οδηγήσει στην υπαλληλοποίηση των νέων κυρίως δικηγόρων με μισθούς πείνας και στην δημιουργία μεσοπρόθεσμα ολιγοπωλιακών συνθηκών που με την σειρά τους θα αυξήσουν και δεν θα μειώσουν το κόστος προσφυγής στην δικαιοσύνη.

*- Οι νομοθετικά καθορισμένες ελάχιστες αμοιβές, που σημειωτέον είναι σημαντικά χαμηλές και γι’αυτό μικρότερες από τις ελεύθερα διαμορφούμενες στις συναλλαγές, έχουν στόχο:
- την φορολόγηση του δικηγόρου  στην πηγή αφού παρακρατείται από τον δικηγορικό σύλλογο και αποδίδεται στο Κράτος  άμεσα φόρος εισοδήματος 15%
-  την άμεση  παρακράτηση  των εισφορών υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων
- την διασφάλιση στοιχειώδους αμοιβής που διασφαλίζει την αξιοπρέπεια και κυρίως την αυτονομία του δικηγόρου.

Η επιδιωκόμενη κατάργηση θα έχει ως συνέπειες:
- την απώλεια σημαντικών εσόδων από το Κράτος και την μεγέθυνση της φοροδιαφυγής.
-    την απώλεια ασφαλιστικών εισφορών και  την κατάρρευση Ταμείων.
-   την επικράτηση «ανθρωποφαγικού» πλέον ανταγωνισμού με κατακόρυφη πτώση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών και την έξοδο από το επάγγελμα μεγάλου αριθμού δικηγόρων.

*- Η κατάργηση της απαγόρευσης της διαφήμισης των δικηγόρων μετατρέπει  τον δικηγόρο από υπερασπιστή ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, από συλλειτουργό της δικαιοσύνης που οφείλει να είναι, σε πάροχο εμπορικών υπηρεσιών. Εισάγεται η λογική του marketing και  επιδιώκεται έτσι έμμεσα η εμπορευματοποίηση ακόμη και του χώρου της Δικαιοσύνης!

O Δικηγορικός Σύλλογος πιστεύει ότι μετά την επίθεση στα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων, των μισθωτών και των συνταξιούχων, ευρίσκεται σε εξέλιξη η επίθεση κατά των μικρομεσαίων αυτοαπασχολουμένων επιστημόνων και όχι μόνο.  Η επίθεση αυτή γίνεται με την βοήθεια των πανελλήνιας εμβέλειας ΜΜΕ που αποσιωπούν, παραπληροφορούν και συσκοτίζουν τα πράγματα υποβοηθώντας με τον τρόπο αυτό την τακτική να στρέφεται η μια κοινωνική ομάδα κατά της άλλης.

Οι δικηγόροι οφείλουν και πρέπει να εναντιωθούν στην  επικράτηση όρων και συνθηκών ασύδοτης αγοράς ακόμη και στον χώρο της Δικαιοσύνης, συνθήκες που θα καταστήσουν προβληματική έως αδύνατη την πρόσβαση στην δικαιοσύνη στους οικονομικά ασθενείς ενώ θα οδηγήσουν στην έξοδο χιλιάδες συναδέλφους μας. Τα πρώτα δείγματα της επιδιωκόμενης κατάστασης υπάρχουν ήδη. Η επιβολή ΦΠΑ 23% στις δικηγορικές υπηρεσίες αυξάνει σημαντικά το κόστος προσφυγής στην δικαιοσύνη. Για να υποβληθεί μια μήνυση στο αστυνομικό Τμήμα,  από 20 ευρώ που απαιτούνταν μέχρι πρότινος, χρειάζονται πλέον 150 ευρώ! Η προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια σε διαφορές με το Δημόσιο προϋποθέτει πλέον προκαταβολή σημαντικότατων ποσών σε σημείο που καθίσταται απαγορευτική.

Για όλα αυτά, θεωρώντας βασική υποχρέωση της Πολιτείας να παρέχει στους πολίτες συνθήκες για φθηνή πρόσβαση στην Δικαιοσύνη, απέχουμε από τα καθήκοντά μας και απαιτούμε από την Κυβέρνηση να αλλάξει ριζικά κατεύθυνση ως προς τον πράγματι αναγκαίο εκσυγχρονισμό στον χώρο της Δικαιοσύνης.

Για τον Δικηγορικό Σύλλογο Κέρκυρας
Ο  Πρόεδρος του Δ..Σ.

Γιάννης  Γ. Βραδής