Στην Κομοτηνή συνεδρίασε το σαββατοκύριακο η ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας με μοναδικό θέμα την συζήτηση για τον νέο Κώδικα περί Δικηγόρων. Πριν την έναρξη της συζήτησης υποβλήθηκε στο προεδρείο αίτημα 37 προέδρων δικηγορικών συλλόγων προς συζήτηση,

εκτός ημερήσιας διάταξης,  του θέματος της επικείμενης κατάθεσης - ψήφισης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου με τις γνωστές ρυθμίσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες,  και της έκδοσης Π.Ν.Π. που καθορίζει υπέρμετρη αυξηση του δικαστικού ενσήμου. Το προεδρείο απέφυγε να απαντήσει και επιφυλάχθηκε για αργότερα. Το ίδιο συνέβη και κατά την έναρξη της απογευματινής συνεδρίασης. Κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Κυριακής, που ήταν και η τελευταία συνεδρίαση, το θέμα ξανατέθηκε μετ' επιτάσεως; αφού ήδη αρκετοί πρόεδροι απομακρυσμένων περιοχών άρχισαν να φεύγουν. Ο Πρόεδρος της Ολομέλειας κ. Αδαμόπουλος όμως αρνήθηκε πεισματικά μέχρι τέλους να συζητηθούν τα θέματα αυτά, ακόμη και να τεθεί σε ψηφοφορία η πρόταση. Επακολούθησε ένταση, διαπληκτισμοί και τελικά αποχώρηση από την συνεδρίαση της πλειοψηφίας των παρισταμένων προέδρων η οποίοι εξέδωσαν την καταγγελία που ακολουθεί:

ΔΗΛΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
    Σήμερα την 9η Δεκεμβρίου 2012 κατά την συνεδρίαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας στην Κομοτηνή, οι παρακάτω Πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας κατέθεσαν πρόταση στο Προεδρείο της Ολομέλειας για να τεθεί σε συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης, σεβόμενοι την απόφαση της προηγούμενης Ολομέλειας το θέμα : «Επανεκτίμηση των φημολογούμενων φορολογικών μέτρων σε βάρος των ελεύθερων επαγγελματιών, τετραπλάσια αύξηση του δικαστικού ενσήμου, επιβολή τέλους στην διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων για τις συμβάσεις, αύξηση του μη νόμιμου τέλους επιτηδεύματος» και επειδή κρίνουμε ότι η επίθεση της Τρόϊκα και των υποτελών της συνεχίζεται σε βάρος της Δικαιοσύνης και των συλλειτουργών αυτής και σε βάρος του δικαιώματος των πολιτών για ελεύθερη πρόσβαση στην Δικαιοσύνη.
    Το Προεδρείο και ειδικά ο Πρόεδρος της Ολομέλειας με πρακτικές μη συνάδουσες στο θεσμικό του ρόλο και στην δημοκρατική λειτουργία, που πρέπει να διέπει τις συνεδριάσεις του ανωτάτου συνδικαλιστικού οργάνου των δικηγόρων της χώρας αρνήθηκε να τα θέσει σε συζήτηση.
    Αρνούμενοι να συμπράξουμε στις πρακτικές αυτές αποχωρούμε από τις εργασίες της Ολομέλειας.
    Δηλώνουμε δε ότι η συζήτηση επί του σχεδίου του Κώδικα Δικηγόρων, για το οποίο ήδη έχουμε  υποβάλει προτάσεις, θα παραμείνει γράμμα κενό με τον επιχειρούμενο αφανισμό του μαχόμενου δικηγόρου.
    Θα ήταν παράλειψη, αν με την παρούσα μας δεν ευχαριστήσουμε τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης για την άψογη διοργάνωση της Ολομέλειας και την ζεστή φιλοξενία που μας προσέφεραν.
                        Κομοτηνή, 9 Δεκεμβρίου 2012

ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
1.    ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΙΟΓΛΗ              ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
2.    ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΟΛΙΤΩΤΗΣ         ΒΟΛΟΥ
3.    ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ             ΗΛΕΙΑΣ
4.    ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ         ΦΛΩΡΙΝΑΣ
5.    ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΡΚΑΣ             ΑΡΤΑΣ
6.    ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΞΥΝΙΔΗΣ             ΓΑΝΝΙΤΣΩΝ
7.    ΕΥΡΩΠΗ ΑΡΤΟΓΛΟΥ            ΚΙΛΚΙΣ
8.    ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ            ΚΑΒΑΛΑΣ
9.    ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΡΑΔΗΣ                ΚΕΡΚΥΡΑΣ
10.    ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΩΣΤΟΓΙΑΝΝΗΣ        ΤΡΙΠΟΛΕΩΣ
11.    ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΡΑΠΑΝΟΥ             ΓΡΕΒΕΝΩΝ
12.    ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΚΑΡΙΛΑΣ            ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
13.    ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΥΓΓΟΥΡΗΣ        ΛΑΜΙΑΣ
14.    ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΜΩΡΑΪΤΗΣ            ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ
15.    ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΡΑΜΟΥΖΗΣ            ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
16.    ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΗΣ (α.α.)    ΚΩ
17.    ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ        ΚΟΡΙΝΘΟΣ
18.    ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΗΣ            ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ
19.    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΕΡΒΑΣ            ΘΗΒΩΝ
20.    ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΖΑΣ            ΝΑΥΠΛΙΟΥ
21.    ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΣ            ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
22.    ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΘΕΟΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ     ΑΙΓΙΟΥ
23.    ΘΩΜΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ                ΠΡΕΒΕΖΑΣ
24.    ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΓΙΔΑΣ            ΣΥΡΟΥ
25.    ΛΑΜΠΡΟΣ ΓΚΑΝΗΣ            ΧΑΛΚΙΔΑΣ
26.    ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ        ΤΡΙΚΑΛΩΝ
27.    ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΓΑΝΗΣ            ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ        
28.    ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΥΦΑΝΤΗΣ            ΑΡΓΙΝΙΟΥ
29.    ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΚΛΙΔΗΣ            ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ