Το ελληνικό τμήμα της Υπηρεσίας Τύπου και Πληροφόρησης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Λουξεμβούργο) πραγματοποιεί επαφές με τους δικηγορικούς συλλόγους της Ελλάδας και της Κύπρου με σκοπό την ενημέρωση όλων των δικηγόρων-μελών για τον νέο τρόπο παραθέσεως της νομολογίας του Οργάνου βάσει του ECLI (ευρωπαϊκού αναγνωριστικού κωδικού νομολογίας): Στο πλαίσιο πρωτοβουλίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προβλέφθηκε προσφάτως ένας ευρωπαϊκός αναγνωριστικός κωδικός νομολογίας (ECLI ή European Case Law Identifier) ο οποίος διευκολύνει τη μελέτη και την παράθεση  της νομολογίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) είναι ο συντονιστής των τριών δικαιοδοτικών οργάνων της (Δικαστήριο, Γενικό Δικαστήριο, Δικαστήριο Δημόσιας Διοίκησης). Στο πλαίσιο αυτό, έδωσε έναν κωδικό ECLI στο σύνολο των αποφάσεων που έχουν αυτά εκδώσει από το 1954, καθώς και στις προτάσεις και στις γνώμες των γενικών εισαγγελέων. 

Ο νέος τρόπος παραθέσεως της νομολογίας του Δικαστηρίου αποσκοπεί στο να συνδυάσει τον κωδικό ECLI με το σύνηθες όνομα της αποφάσεως και τον αριθμό πρωτοκόλλου της κάθε υποθέσεως. Για παράδειγμα, ο ECLI της αποφάσεως του Δικαστηρίου της 12ης Ιουλίου 2005 στην υπόθεση επί της οποίας εκδόθηκε η απόφαση C-403/03, Schempp, λαμβάνει την ακόλουθη μορφή: «EU:C:2005:446».

 ·         «EU» σημαίνει ότι πρόκειται για απόφαση εκδοθείσα από δικαιοδοτικό όργανο της Ένωσης (αν η απόφαση είχε εκδοθεί από εθνικό δικαστήριο, αντί της ενδείξεως αυτής θα αναγραφόταν ο κωδικός που αντιστοιχεί στο κράτος μέλος του δικαστηρίου αυτού)·

·         «C» σημαίνει ότι η απόφαση αυτή εκδόθηκε από το Δικαστήριο. Αν η απόφαση είχε εκδοθεί από το Γενικό Δικαστήριο ή το Δικαστήριο Δημόσιας Διοίκησης, οι σχετικές ενδείξεις θα ήταν, αντιστοίχως, «T» και «F»·

·         «2005» σημαίνει ότι η απόφαση εκδόθηκε το έτος 2005··         «446» σημαίνει ότι πρόκειται για τον 446ό αναγνωριστικό κωδικό ECLI που έχει δοθεί στο πλαίσιο του εν λόγω έτους. Για περισσότερες πληροφορίες για τον νέο τρόπο παραθέσεως της νομολογίας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης βάσει του ECLI, παρακαλούμε επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας: http://curia.europa.eu/jcms/jcms/P_125997/?hlText=ECLI Λίγα λόγια για την Υπηρεσία μας: Η Υπηρεσία Τύπου και Πληροφόρησης παρέχει πληροφορίες και υπηρετεί τα συμφέροντα των πολιτών της Ένωσης. Η πολιτική επικοινωνίας βασίζεται στις αρχές της ανεξαρτησίας, της αντικειμενικότητας και της εμπιστευτικότητας. Οι πληροφορίες ετοιμάζονται και αποστέλλονται με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο με στόχο τη δημιουργία ανεπίσημου διαλόγου με τους φορείς της ενημέρωσης και, μέσω αυτών, την εξοικείωση του κοινού με το Όργανο και τη νομολογία του. 

Το ελληνικό τμήμα αποστέλλει:

 *      Ανακοινωθέντα Τύπου (AT): Αποστέλλονται την ημέρα της εκδόσεως της αποφάσεως ή της αναγνώσεως των προτάσεων και είναι επίσης διαθέσιμα στον διαδικτυακό τόπο www.curia.europa.eu. ΑΤ εκδίδονται και για ορισμένα σημαντικά γεγονότα (επίσημες συνεδριάσεις, εθιμοτυπικές επισκέψεις κ.ά.).

*      Ατζέντα, σε μορφή HTML κάθε Παρασκευή, για τις προσεχείς συνεδριάσεις των δικαιοδοτικών οργάνων και για γεγονότα μεγάλου ενδιαφέροντος. Εγγραφείτε στη λίστα μας κάνοντας «reply» με τα στοιχεία σας για να λαμβάνετε τις πληροφορίες μας καθώς και κάθε άλλο διαθέσιμο στο κοινό έγγραφο. Τέλος, επισημαίνουμε ότι θα ήταν χρήσιμο και πρακτικό να δημιουργήσετε στην ιστοσελίδα του Συλλόγου σας σύνδεσμο προς τον διαδικτυακό τόπο του Δικαστηρίου. Eίμαστε στη διάθεσή σας και οποιαδήποτε άλλη πληροφορία και θα χαρούμε ιδιαίτερα να συνεργαστούμε και να σας προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας. 

 Estella Cigna Angelidis - Μαρία Ζώη

Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής ΈνωσηςΔιεύθυνση Πρωτοκόλλου και Πληροφόρησης Υπηρεσία Τύπου και Πληροφόρησης-Ελληνικό Τμήμα

τηλ. (+352) 4303 2180

www.curia.europa.eu