Μετά από συντονισμένες ενέργειες του Προέδρου του Δ.Σ.Α. και της Ολομέλειας Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, κ. Βασίλη Αλεξανδρή, και του Φορολογικού Συμβούλου του Δ.Σ.Α. και της Ολομέλειας Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, κ. Στάθη Μπακάλη, υπεγράφη σήμερα από τη Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, κ. Σαββαΐδου, εγκύκλιος, με την οποία επιλύονται τα εκκρεμή ζητήματα ως προς τον χρόνο έκπτωσης των ασφαλιστικών εισφορών των Δικηγόρων.
Κατ’ αρχάς, σε συνέχεια του με Α.Π. Δ12Α 1054299ΕΞ2014/26.3.2014 εγγράφου, γίνεται δεκτό ότι και τα ποσά των ασφαλιστικών εισφορών, που καταβλήθηκαν από τους Δικηγόρους κατά το χρονικό διάστημα από 1.4.2014 έως 30.6.2014 και αφορούν στη χρήση 2013, μπορούν να εκπέσουν από τα ακαθάριστα έσοδα της χρήσης αυτής (δηλαδή της χρήσης 2013).
Κατ’ ανάλογη εφαρμογή, γίνεται δεκτό ότι τα ποσά των ασφαλιστικών εισφορών των Δικηγόρων, που αφορούν στο φορολογικό έτος 2014 και τα οποία καταβάλλονται από 1.1.2015 και μέχρι τη νόμιμη προθεσμία, που ορίζει ο οικείος ασφαλιστικός φορέας, ή μέχρι την τυχόν παράτασή της, μπορούν να εκπέσουν από τα ακαθάριστα έσοδα του φορολογικού έτους αυτού (δηλαδή του φορολογικού έτους 2014).
Εφ’ εξής, με βάση τις διατάξεις του άρθρου 23 περ. γ’ του Ν. 4172/2013, θα ισχύουν τα εξής:
α. Όσον αφορά στα «αποϋλοποιημένα» ένσημα, που καταβάλλονται διά της έκδοσης του οικείου γραμματίου προκαταβολής, όπως προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις του Κώδικα Δικηγόρων, αυτά εκπίπτουν στον χρόνο πραγματικής καταβολής τους, δηλαδή στον χρόνο, κατά τον οποίο εκδόθηκε το ως άνω γραμμάτιο.
β. Όσον αφορά στα «κινητά» ένσημα, τα οποία έχουν αγορασθεί και χρησιμοποιηθεί εντός του φορολογικού έτους και τα οποία επικολλώνται στο οικείο ασφαλιστικό βιβλιάριο, αυτά αποτελούν δαπάνη του ιδίου φορολογικού έτους με ημερομηνία 31/12.
γ. Τέλος, η χρηματική διαφορά, που προκύπτει μεταξύ του ύψους των αγορασθέντων ενσήμων («αποϋλοποιημένων»-«κινητών») και του συνολικού ύψους της ασφαλιστικής υποχρέωσης, όπως αυτή προσδιορίζεται κατ’ έτος από τον οικείο ασφαλιστικό φορέα, εκπίπτει στον χρόνο πραγματικής καταβολής της, δηλαδή στον χρόνο, στον οποίο πραγματοποιήθηκε η σχετική κατάθεση στο λογαριασμό του ασφαλιστικού φορέα.
Ο Δ.Σ.Α. και η Ολομέλεια Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, ευχαριστούν θερμώς την κ. Σαββαΐδου για την ανταπόκριση στα εύλογα και δίκαια αιτήματα των Συναδέλφων και επαναλαμβάνουν τη δεδηλωμένη πρόθεσή τους να στέκονται αρωγοί στην προσπάθεια εξορθολογισμού του φορολογικού συστήματος.