Kυρίες, Κύριοι συνάδελφοι !

Αποχωρώντας από την προεδρία του Συλλόγου μας αισθάνομαι την ανάγκη να σας ευχαριστήσω από καρδιάς για την εμπιστοσύνη που μου δείξατε  όλα αυτά τα χρόνια. 

Η υπό την προεδρία μου Διοίκηση είχε την ατυχία να  αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί στον δικηγορικό χώρο  την μεγαλύτερη οικονομική, θεσμική και κοινωνική κρίση που γνώρισε η πατρίδα μας μεταπολεμικά. Κατακλυσμιαίες οι αλλαγές που συνέβησαν στο θεσμικό πλαίσιο της άσκησης της δικηγορίας. Αλλαγές, οι περισσότερες των οποίων είχαν ως κοινό παρανομαστή τον βίαιο αποπληθωρισμό του δικηγορικού επαγγέλματος. Την συμμετοχή του κλάδου στις γενικότερες κοινωνικές αλλαγές. Στην εσωτερική υποτίμηση. Στην κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους δικαίου. Στην φτωχοποίηση των μικρομεσαίων. Προσπάθησα να ανταποκριθώ όσο καλύτερα μπορούσα  στην δυσμενή συγκυρία και  στο βαρύ καθήκον που ανέλαβα. Έτσι, μέσα σ’αυτό το δυσμενές περιβάλλον  προσπάθησα να διατηρηθεί η ενότητα, η συνοχή του σώματος και να γίνουν βήματα προόδου . Στην ανάγκη για συνοχή προς όφελος των νέων και των οικονομικά ασθενέστερων   κινήθηκαν οι πρωτοβουλίες μου, τόσο το 2010 όσο και η πρόσφατη του Νοεμβρίου του 2017, για την σύσταση ενός νέου συστήματος αλληλεγγύης. Είμαι περήφανος για τις πρωτοβουλίες μου αυτές . Κάθε νοήμων, καλής πίστεως συνάδελφος, μπορεί να καταλάβει γιατί  δεν ευοδώθηκαν . Ποιες σκοπιμότητες επικράτησαν.

Στον κοινό, πανελλαδικό δικηγορικό αγώνα που εκπορεύθηκε και συντονίστηκε από την Ολομέλεια για θεσμικά θέματα και για να περισωθεί ό,τι ήταν δυνατόν από τις κατακτήσεις δεκαετιών του δικηγορικού κόσμου, ο Δ.Σ.Κ. δεν ήταν απών. Ήταν παρών με λόγο σοβαρό και υπεύθυνο όπως αναγνωρίσθηκε απ’ όλους του δικηγορικούς συλλόγους. Δεν είναι τυχαίο που ο Σύλλογός μας ήταν ο πρώτος Σύλλογος που παρουσίασε σαφή, διακριτή, ολοκληρωμένη πρόταση για το ασφαλιστικό. Δεν κοινωνώ της αντίληψης ότι υπάρχουν χαμένοι αγώνες. Μία απλή αντιπαραβολή των αρχικών νομοσχεδίων και των τελικών  νόμων αρκεί για την απόδειξη της θέσης αυτής. Είμαι υπερήφανος που ο δικηγορικός κόσμος βρέθηκε, με τους αγώνες του και τις δικαστικές παρεμβάσεις του , στην πρωτοπορία των κοινωνικών διεκδικήσεων. Οι άλλες κοινωνικές ομάδες έχουν αρχίσει, καθυστερημένα, να αντιλαμβάνονται αυτά που εμείς προβάλαμε με τις κινητοποιήσεις μας. Και, φυσικά, θεωρώ πως  ο Δ.Σ.Κ. ορθά  συμπαρατάχθηκε με τον υπόλοιπο δικηγορικό κόσμο της χώρας. Δεν ακολούθησε την  μυωπική, επικίνδυνη και τυχοδιωκτική πολιτική του απομονωτισμού. Δεν έγινε διασπαστής ούτε αποσυνάγωγος στον πανελλαδικό δικηγορικό αγώνα.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι

Θέλω να πιστεύω ότι μέσα σ’αυτές τις δυσμενείς συνθήκες πήγαμε τον Σύλλογό μας  πιο πέρα απ’εκεί που τον παραλάβαμε. Δεν τον αφήσαμε στάσιμο ούτε τον φέραμε πίσω. Αυτό όμως σεις θα το κρίνετε.  Ακόμη και οι νέοι συνάδελφοι μπορούν να το κρίνουν. Ρωτώντας κάθε παλαιότερο καλής πίστεως συνάδελφο. Και, βεβαίως, θα το κρίνει ο χρόνος.

Αποχωρώντας, λοιπόν, αντιπαρέρχομαι απρέπειες του τελευταίου διαστήματος. Εκφράζω την λύπη μου και ζητώ συγνώμη για ό,τι δεν μπόρεσα να κάνω, παρά τις προσδοκίες σας και  παρά τις δικές μου προθέσεις. Εκφράζω τις θερμές μου ευχαριστίες στα μέλη των  Δ.Σ. που προσπάθησαν μαζί μου για κάτι καλύτερο στον Σύλλογό μας. Και βεβαίως, εκφράζω τις θερμές μου ευχαριστίες στο υπαλληλικό προσωπικό του Συλλόγου μας για την πάντα πρόθυμη, ευσυνείδητη και παραγωγική εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Εύχομαι στην νέα διοίκηση του Συλλόγου μας καλή δύναμη και κάθε επιτυχία. Και στον καθένα από εσάς, Καλή Χρονιά με υγεία και κάθε πρόοδο.

                                                        Κέρκυρα 30.12.2017

                                             Ο απερχόμενος πρόεδρος του Δ.ΣΚ.

                                                  ΓΙΑΝΝΗΣ  Γ.  ΒΡΑΔΗΣ