ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας Γιώργου Καλούδη με τη Βουλευτή Κέρκυρας και Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη και ενημέρωσή της για την ανυποχώρητες θέσεις του Δικηγορικού και του Δημοκρατικού Κόσμου για την υποχρεωτική διαμεσολάβηση.


 Η συνάντηση έγινε σήμερα Πέμπτη 11 Γενάρη 2018 στο γραφείο της κ. Βουλευτή-Κοινοβουλευτικής Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα, και διήρκεσε μία ώρα και ένα τέταρτο.
 

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας  τόνισε στη κ. Βάκη ότι η εμμονή της κυβέρνησης στην ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΉ ΔΙΑΜΕΣΟΛΆΒΗΣΗ με αμοιβή διαμεσολαβητή 124 ευρώ την ώρα, ενώ οι δικηγόροι που συντάσσουν δικόγραφα  με δεκάδες ώρες επιστημονική εργασία, αμείβονται με 10 ευρώ την ώρα, θα έχει, μεταξύ άλλων, τις εξής δραματικές συνέπειες:

1)Απίσχναση, κατολίσθηση της Δημοκρατίας, αφού με την ιδιωτικοποίηση της Δικαιοσύνης, ένα πολύ μεγάλο μέρος δικαστικών υποθέσεων, ίσως πάνω από το 50%, οι πολιτικές και οι εμπορικές, θα περάσουν στα χέρια ιδιωτικών εταιρειών, αντί στη Δημόσια εξουσία, στη δικαστική εξουσία, τη Τρίτη εξουσία, του σκληρού πυρήνα του Συντάγματος,

2) Θα επιφέρει ισχυρό πλήγμα κατά του Λαού, κατά των φτωχών, των εργαζόμενων, των επαγγελματιών, κατά  των αδύνατων, κατά της μικρομεσαίας τάξης, ενώ η  Δικαιοσύνη θεσπίστηκε για τους αδύνατους, τους φτωχούς και τους διωκόμενους καθόσον οι πλούσιοι και οι ισχυροί δεν έχουν ανάγκη προστασίας.
 

3) Θα εξαφανίσει τους Δικηγόρους ως 4ο Βάθρο της Δημοκρατίας , μετά το Κοινοβούλιο, την Αυτοδιοίκηση και την Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη.


Οι Δικηγόροι είναι ταυτισμένοι ιστορικά με τη πολυκομματική Δημοκρατία και την ελευθερία. Ουδέποτε οι διαμεσολαβητές υπερασπίστηκαν τη Δημοκρατία, μόνον για το ατομικό συμφέρον τους ενδιαφέρονται.
  Ο κ. Γιώργος Καλούδης ανέπτυξε στη κ.  Βάκη τόνισε ότι οι δυνάμεις που κινούν την υποχρεωτική διαμεσολάβηση η οποία θα κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους και τους πολίτες ανίσχυρους, είναι:


1) Οι τράπεζες, οι οποίες ήδη διαφημίζουν υπηρεσίες διαμεσολάβησης, με έδρα την Αθήνα,
2)Οι Ασφαλιστικές Εταιρείες, με έδρα την Αθήνα,
3) Το λόμπυ των 15  Εταιρειών Διαμεσολάβησης, με έδρα την Αθήνα,
 4)Μία μικρή Μερίδα-Λόμπυ Δικαστών, με σχέσεις και επιρροή στις κατά καιρούς κυβερνήσεις, διακρινόμενοι από ραθυμία να δικάζουν, ενώ η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, κατήγγειλε τη ρύθμιση αυτή ως κραυγάζουσα αντισυνταγματική και κήρυξε για τη Δευτέρα, ως ημέρα ψήφισης του νομοσχέδιου, την 1η απεργία στα Δικαστικά Χρονικά για θέμα Δημοκρατίας. (Η  Ε.Δ.Ε. ιδρύθηκε το 1955, η δε προηγούμενη 4μηνη απεργία Σεπτ.2011-Γεν. 2012 ήταν  και για οικονομικούς λόγους αλλά και για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης).
5) Ένα λόμπυ Δικηγόρων - Διαμεσολαβητών, οι περισσότεροι από τους οποίους βρίσκονται στην Αθήνα.
Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας Γιώργος Καλούδης τόνισε επίσης στη κ. Βάκη ότι ο Δικηγορικός Κόσμος παραμένει ανυποχώρητος στην υποχρεωτικότητα της διαμεσολάβησης και στην ιδιωτικοποίηση της Δικαιοσύνης, και δεν θα σταματήσει ποτέ αυτός ο αγώνας, μέχρι τελικής δικαιοσύνης, γιατί είναι πρωτίστως αγώνας για τη Δημοκρατία.
  Η κ. Βάκη απάντησε στον κ. Καλούδη ότι άκουσε με ενδιαφέρον και προσοχή τα επιχειρήματα του Δικηγορικού Κόσμου και θα τα μεταφέρει στα ανώτατα κλιμάκια της κυβέρνησης.