Κυρία συνάδελφε, Κύριε συνάδελφε,

  Σας ενημερώνω για τις σημερινές μου (15-10-2018) συναντήσεις με την ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ  και  τον ΠΡΟΕΔΡΟ  του ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ για προβλήματα που μας απασχολούν, τα αιτήματα που υπέβαλα  και τις απαντήσεις που δόθηκαν:

Α. Επισκέφθηκα στον Άρειο Πάγο και συναντήθηκα με την Εισαγγελέα του Αρείου  Πάγου κ. Ξένη Δημητρίου και της έθεσα τα εξής προβλήματα-αιτήματα:

1) Θετική Γνωμοδότηση στο αναμενόμενο ερώτημα του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Καλογήρου για αύξηση κατά μίας των οργανικών θέσεων Αντεισαγγελέων Κέρκυρας, (είχε καταργηθεί το 2012), για ταχύτερη και ποιοτικότερη απονομή δικαιοσύνης στη Κέρκυρα.

 Η απάντηση της κ. Εισαγγελέως ήταν θετική και μάλιστα είπε ότι πρέπει να επισπευσθούν οι διαδικασίες γιατί το επόμενο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο συνεδριάζει στις 20 Νοέμβρη 2018 και το μεθεπόμενο Φλεβάρη 2018.

2)Για το πρόβλημα που ανέκυψε αιφνιδιαστικά τον Σεπτέμβρη 2018 με τη συνέχιση των δικών και τη μη συζήτηση πλέον των αιτημάτων αναβολών (πλην Ναλμπάντη)   στις ποινικές υποθέσεις Πλημ/κείων Κέρκυρας στις 09.00 (και μάλιστα σε υποθέσεις που δεν έχει χορηγηθεί αναβολή) και την υποβολή δικηγόρων και πολιτών στη βασανιστική αναμονή 6 ωρών μέχρι τις 15.00.

Η απάντηση ήταν ότι κανονικά θα έπρεπε το Δικαστήριο να αποφανθεί για τη  χορήγηση ή μη αναβολής στις 09.00, ως συμβαίνει και στην Αθήνα, και θα συζητήσει το θέμα και με τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου καθόσον άπτεται των Δικαστών. Την ενημέρωσα επίσης και για όλο το βάθος της συνέχισης των δικών.

3) Στο αίτημά μας ώστε   το 50% των Αντεισαγγελέων που τοποθετούνται στη Κέρκυρα  να μην είναι πρωτοδιόριστοι αλλά σχετικά έμπειροι, με 5 χρόνια προυπηρεσία, καθόσον αυτό διευκολύνει τη ταχύτερη και ποιοτικότερη απονομή δικαιοσύνης.

Η απάντηση: Μας δένει τα χέρια ο Οργανισμός Δικαστηρίων (λόγω των αιτήσεων μετάθεσης που υποβάλλονται) και είναι θέμα πολιτικό που χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση τροποποίησης του Ο.Δ.

 

4) Στο ερώτημα  εάν υπάρχει πειθαρχική δίωξη Δικαστών για χορήγηση από 3η αναβολή και άνω στις ποινικές δίκες, η απάντηση ήταν ότι εξετάζονται οι υποθέσεις που χορηγήθηκαν πολλές αναβολές, καθόσον υπάρχουν καταγγελίες για ακόμα και 17 αναβολές σε ποινική δίκη, που έχουν εξουθενώσει τους διαδίκους.H Η θέση της κυρίας Εισαγγελέως είναι ότι οι πολλές αναβολές βλάπτουν σοβαρά την εμπιστοσύνη των πολιτών στην Δικαιοσύνη.

 

5) Στο θέμα για την Ευρωπαική Οδηγία που υποχρεώνει τον Δικηγόρο να ενημερώνει τις αρχές για τη προέλευση των χρημάτων του πελάτη του,(απασχόλησε και την Ολομέλεια στη Ζάκυνθο) απάντησε ότι είναι ευρωπαική νομοθεσία, ισχύει σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. και δεν μπορεί να ισχύσει κάτι άλλο στην Ελλάδα.

6) Και επειδή πρέπει να ενδιαφερόμαστε και για το ανήκον στην Εφετειακή περιφέρεια Κέρκυρας Πρωτοδικείο Θεσπρωτίας, με εξουσιοδότηση του Προέδρου του- αδελφού Δικηγορικού Συλλόγου Θεσπρωτίας κ. Νίκου Μπέζα, της υπέβαλα το αίτημα για άμεση απόσπαση μιάς Εισαγγελέως στο Πρωτοδικείο Θεσπρωτίας, καθόσον από σήμερα, λόγω μιας άδειας κυήσεως της 2ης Αντεισαγγελέως και μιας 3μηνης αναρρωτικής άδειας του Εισαγγελέα, η Εισαγγελία Θεσπρωτίας απέμεινε μόνον με μία Αντεισαγγελέα και ένεκα τούτου (σήμερα ) στο Μικτό Ορκωτό Θεσπρωτίας ανέβηκε στην έδρα η κ. Τατάκη ως Εισαγγελέας Πρωτοδικών Κέρκυρας. (Αντεισαγγελέας δεν μπορεί να ανέβει στην έδρα Μικτού Ορκωτού.)

  Η κ. Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δήλωσε ότι θα το εξετάσει άμεσα.

 Β. Στη συνέχεια επισκέφθηκα τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου κ. Βασίλειο Πέππα  και του έθεσα τα εξής θέματα-αιτήματα :

1)Θετική Γνωμοδότηση στο αναμενόμενο ερώτημα του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Καλογήρου για αύξηση κατά μίας (από 3 σε 4) των οργανικών θέσεων Εφετών Κέρκυρας, (Η 4η είχε καταργηθεί το 2012). Για κατοχύρωση του Εφετείου μας   και ενίσχυσή του. Για έκδοση περισσότερων αποφάσεων κατ΄έτος.

 (υπάρχει σχέδιο κατάργησής του).

Η απάντηση: Αναμένω, κατά νόμο, το ερώτημα του Υπουργού και θα το εισηγηθώ θετικά στο Ανώτατο Συμβούλιο μαζί με αυξήσεις Ο.Θ. σε άλλα Εφετεία.

2)  Το πρόβλημα που ανέκυψε αιφνιδιαστικά τον Σεπτέμβρη 2018 με τη συνέχιση των ποινικών δικών και τη μη συζήτηση  πλέον των αιτημάτων αναβολών στις ποινικές υποθέσεις Πλημ/κείων Κέρκυρας στις 09.00 (πλην Ναλμπάντη), και μάλιστα σε υποθέσεις που δεν έχει χορηγηθεί αναβολή, και την ούτως υποβολή δικηγόρων και πολιτών στη βασανιστική αναμονή μέχρι τις 15.00. Αλλά και για όλες τις παραμέτρους της συνέχισης των δικών.

Η απάντηση του κ. Προέδρου ήταν ότι θα επικοινωνήσει με τον κ. Πρόεδρο του Εφετείου Κέρκυρας, που ασκεί την εποπτεία στο Πρωτοδικείο.

3)Το πρόβλημα με την επαναφορά των βασανιστικών προεκφωνήσεων  στο Μον. Πρωτ. Κέρκυρας που δεν συμβάλλουν στη ταχεία και ποιοτική απονομή δικαιοσύνης,

4) Στο αίτημά μας ώστε το 50% των Πρωτοδικών και των Ειρηνοδικών να μην είναι πρωτοδιόριστοι αλλά να είναι σχετικά έμπειροι, με 5 χρόνια προυπηρεσία, καθόσον αυτό διευκολύνει τη ταχύτερη και ποιοτικότερη απονομή δικαιοσύνης

Η απάντηση ήταν ότι και άλλα νησιά του βάζουν αυτό το θέμα, υπάρχει πρόβλημα με τον Οργανισμό Δικαστηρίων που περιορίζει τις δυνατότητες του Προέδρου και του Δικαστικού Συμβουλίου και σε κάθε περίπτωση θα ενημερώσει τον Αντιπρόεδρο Α.Π. που θα προεδρεύσει του Συμβουλίου τοποθετήσεων.

 

Γ.  Ενόψη της εξασφάλισης της συνεδρίασης της 24ης Οκτώβρη 2018 στη Κέρκυρα   του Διοικητικού Εφετείου Ιωαννίνων-Μεταβ. Κέρκυρας, επικοινώνησα ξανά με τη Προιστάμενη Γραμματείας αυτού κ. Αυγέρου Γεωργίας , την ενημέρωσα για τις συναντήσεις  με τον Υπουργό Δικαιοσύνης για το σοβαρό θέμα της μη καταβολής των  πραγματικών οδοιπορικών στους μετακινούμενους υπαλλήλους, Δικαστές κλπ.

  Στα πλαίσια και της ομόφωνης απόφασης Προέδρου και Διοικητικού Συμβουλίου, ρυθμίσαμε τελικά την οριστική μετάβαση στη Κέρκυρα της Γραμματέως του Δικαστηρίου με  τη καταβολή μέρους των πραγματικών οδοιπορικών στην μετακινούμενη δικαστική υπάλληλο. Έτσι εδραιώνουμε, βήμα-βήμα τη μεταβατική έδρα του Διοικητικού Εφετείου, ενισχύουμε τη Κέρκυρα  και βέβαια τις παραστάσεις των Κερκυραίων Δικηγόρων .

 

 Η επίλυση των προβλημάτων απαιτεί σχέδιο, στρατηγική, συνεχή παρακολούθηση και ατελείωτη, επίμονη πίεση προς επίλυσή τους.

Συναδελφικά

Γιώργος  Καλούδης

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ