Ποιοτική, με μεγάλη συμμετοχή και μεγάλη διάρκεια η  Επιστημονική Ημερίδα των Δικηγορικών Συλλόγων Κέρκυρας κ Θεσπρωτίας (Εφετειακής Περιφέρειας Κέρκυρας) της Παρασκευής 7ης Δεκέμβρη 2018. Η 1η στην ιστορία των δύο Συλλόγων.

Θέμα: Τα σχέδια των δύο νέων Κωδίκων: Ποινικού και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Οι νέες συνθήκες- οι αλλαγές-τα αιτήματα των Δικηγόρων.

Με εισηγητές κορυφαίους καθηγητές:
Τη καθηγήτρια Ποινικού Δικαίου και Κοσμήτορα της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Έλλη Συμεωνίδου-Καστανίδου  και τον καθηγητή Ποινικού Δικαίου, επίσης  της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Αθανάσιο Ζαχαριάδη, μέλη των Νομοπαρασκευαστικών Επιτροπών.
. Με παρεμβάσεις των: Προέδρου Εφετών Κέρκυρας κ. Μιχαλάκη Γεωργίου, της Εισαγγελέως Εφετών κ. Βασιλικής. Χριστούλη και της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Κέρκυρας κ. Μαρίας Τατάκη.
Την Ημερίδα χαιρέτησαν:
-Με γραπτό μήνυμα ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Μιχάλης Καλογήρου, (βρισκόνταν στη Σύνοδο υπουργών στις Βρυξέλλες),
-Oι Πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων Κέρκυρας Γιώργος Καλούδης και Θεσπρωτίας Νίκος Μπέζας και
-ο Εφέτης Κέρκυρας, ως Εκπρόσωπος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κ. Χαράλαμπος Μαυρίδης.
Ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις των εξής  Δικηγόρων:  Στέφανου Νικόπουλου,  Χρήστου Τσώνη (Θεσπρωτίας), Μαριλένας Νικοπούλου, Αλέξανδρου Αυλωνίτη, Σπύρου Βαρθολομαίου, Χρήστου Γούσιου,   Σπύρου Γκόγκου, Χαράλαμπου Τσενεμπή.
Διήρκεσε 4 ώρες και 10 λεπτά.
Συμμετείχαν επίσης: Η Εφέτης κ. Παραπαγγίδου, οι Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών Κέρκυρας Φωτεινή Χλωπτσίδου, Αθανασία Υφαντή, Τριανταφυλλιά Παπαγεωργίου. Οι Πρωτοδίκες Κέρκυρας:(κατά αρχαιότητα): Γιαγκώζη Μαρία, Μπατσιόλα Ιουλία, Αθηναίος Ανδρέας, Ναλμπάντη Ελισσάβετ, Ζαλαμήτσος Μηνάς, Ευαγγέλου Καλλιόπη. Ο Ανακριτής Θεσπρωτίας Ρίζος Δημήτριος, Η Προιστάμενη του Ειρηνοδικειου Κέρκυρας Ελένη Βούλγαρη, ο Ειρηνοδίκης Κέρκυρας Δασσύλας Κων/νος,
Συντόνισε ο υπ. Εκδηλώσεων του ΔΣΚ Σπύρος Μαυρόπουλος.

Εκπληκτική εκδήλωση υψηλής ποιότητας.

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους συμμετείχαν.

------------------------------------

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΕΦΕΤΕΙΑΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Αξιότιμοι κ. Δικαστές και Εισαγγελείς,
Αξιότιμε κ. Πρόεδρε του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας,
Αξιότιμε κ. Πρόεδρε του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσπρωτίας,       
Αξιότιμοι κ. Καθηγητές,
Αξιότιμες κυρίες και κύριοι,
Με τίμησε ιδιαίτερα η πρόσκλησή σας να απευθύνω χαιρετισμό στη σημερινή επιστημονική ημερίδα και θα επιθυμούσα πραγματικά να βρίσκομαι ανάμεσά σας. Αυτό, όμως, δεν είναι εφικτό, διότι οφείλω να συμμετέχω στη σύνοδο των Υπουργών Δικαιοσύνης της Ε.Ε.
Το θέμα της επιστημονικής ημερίδας είναι πολύ επίκαιρο και σας συγχαίρω για την πρωτοβουλία σας να το αναδείξετε. Γνωρίζετε ότι προτεραιότητα της Κυβέρνησης και δική μου προσωπικά είναι να λαμβάνονται εκείνες οι νομοθετικές και διοικητικές πρωτοβουλίες, οι οποίες επιτρέπουν στη Δικαιοσύνη να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις, να λειτουργεί αποτελεσματικά και με ταχύτητα, διασφαλίζοντας με συνέπεια και επάρκεια τα δικαιώματα των πολιτών. Να εφαρμόζονται εκείνες οι μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν τα ανθρωπιστικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά της Δικαιοσύνης, που οφείλει να μεριμνά για όλους τους πολίτες, προνοώντας και για τους πιο αδύναμους.
Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται η ανασυγκρότηση των επιτροπών για τη σύνταξη νέου σχεδίου Ποινικού Κώδικα και νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που βρίσκονται στην τελική διαδικασία επεξεργασίας τους. Αναμένουμε σύντομα τα τελικά σχέδια, τα οποία θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση. Πιστεύουμε ότι οι παρατηρήσεις, προτάσεις και εισηγήσεις των Δικαστικών Ενώσεων, των Δικηγορικών Συλλόγων, των Επιστημονικών και Συνδικαλιστικών Φορέων κ.α. θα συμβάλλουν ουσιαστικά στη διαμόρφωση του νέου νομοθετικού πλαισίου, το οποίο θα πετύχει την επίλυση διαχρονικών προβλημάτων και δυσλειτουργιών που παρατηρούνται στην ισχύουσα ποινική διαδικασία.
 Θα ήθελα να επισημάνω ότι το Υπουργείο εργάζεται για την επίλυση και άλλων προβλημάτων, τα οποία σχετίζονται με το ανθρώπινο δυναμικό των Δικαστηρίων. Το σχέδιο μας για την επόμενη μέρα στη Δικαιοσύνη περιλαμβάνει τη στελέχωσή τους με επαρκές προσωπικό δικαστικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων. Σύντομα αναμένεται η ολοκλήρωση των διαδικασιών πρόσληψης και τοποθέτησης τους. Επίσης, ήδη έχει ξεκινήσει και επεκτείνεται σταδιακά η αξιοποίηση των τεχνολογικών- ηλεκτρονικών μέσων, η οποία συμβάλλει αποτελεσματικά στην αποσυμφόρηση της Δικαιοσύνης με προγράμματα όπως τα ΟΣΔΔΥ-ΠΠ, ΟΣΔΥ-ΔΔ και τη διασύνδεσή τους. Ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται και για την κτηριακή αναβάθμιση δικαστικών μεγάρων, σωφρονιστικών καταστημάτων κ.α. και καταβάλουμε κάθε αναγκαία προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων που ανακύπτουν στις κτηριακές υποδομές.
Κλείνοντας το χαιρετισμό μου θα ήθελα να τονίσω ότι οι θετικές εξελίξεις στη Δικαιοσύνη, υπηρετούν ένα ευρύτερο σχέδιο επούλωσης των πληγών της κρίσης, εξερχόμενοι από τα ασφυκτικά δημοσιονομικά πλαίσια που μας επιβλήθηκαν. Το Υπουργείο μας εργάζεται για την αναβάθμιση της ποιότητας, της αποτελεσματικότητας και του εκσυγχρονισμού της Δικαιοσύνης. Επιδιώκουμε  πάντοτε την εμβάθυνση της συνεργασίας με τους φορείς και τους παράγοντες της Δικαιοσύνης, καθώς είναι πεποίθησή μας ότι με τον εποικοδομητικό διάλογο και τη γόνιμη ανταλλαγή απόψεων οι κοινοί μας στόχοι επιτυγχάνονται.
Εύχομαι καλή επιτυχία στην ημερίδα σας.


 

 

 ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙKO ΥΛΙΚΟ