ΠΡΟΣ

1) Πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος κ. Δημήτρη Βερβεσό

2) Κυρίες και κυρίους συναδέλφους Προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας

 

Κέρκυρα, 16/3/2020

 

Αγαπητέ Κύριε Πρόεδρε της Ολομέλειας και της Συντονιστικής,

Αγαπητές/-οί Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι Πρόεδροι,

 

Ζούμε σε μια απρόσμενη και πρωτόγνωρη κατάσταση για την σύγχρονη εποχή με την επέλαση της πανδημίας του επικίνδυνου κοροναϊού covid -19.  Με φοβερές συνέπειες κοινωνικής απομόνωσης, αποξένωσης, φόβου, φτωχοποίησης αλλά και τραγικές οικονομικές συνέπειες για τους ελεύθερους επαγγελματίες, την μικρομεσαία τάξη και τους εργαζόμενους.  Το ζούμε και αυτό.

 

Μετά την αναγκαία και επιβεβλημένη ΚΥΑ περί αναστολής λειτουργίας των Δικαστηρίων, η οποία είναι βέβαιο ότι θα παραταθεί για μεγάλο διάστημα, το οποίο όλοι απευχόμαστε, εμείς οι Δικηγόροι ως ελεύθεροι επαγγελματίες πληττόμαστε τα μέγιστα, αφού χάνουμε την  δουλειά μας και το όποιο εισόδημά μας ενώ θα τρέχουν όλα τα έξοδα και υποχρεώσεις μας.  Ειδικότερα:

 

Ο μέσος δικηγόρος, τον οποίο εκπροσωπούμε, με μηδενικές εισπράξεις, πρέπει να πληρώνει κάθε μήνα:

 

1)Το ενοίκιο του γραφείου του/της ή τη δόση του/της στην Τράπεζα.

2)Το τηλέφωνο – wifi του γραφείου του/της.

3)Το κινητό τηλέφωνό του/της.

4)Τον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος του γραφείου του/της.

5)Τον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος της οικίας του/της.

6)Τον μισθό της Γραμματέως του/της.

7)Τις ασφαλιστικές εισφορές του/της.

8)Τα κοινόχρηστα της πολυκατοικίας του γραφείου του/της.

9)Τον λογαριασμό νερού του γραφείου του/της.

10)Τον λογαριασμό νερού της οικίας του/της.

 

Σε αυτές τις υποχρεώσεις να προστεθούν:

 

11)Η καταβολή της μηνιαίας δόσης από τις 120.

12)Η καταβολή της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς.

13)Τον Μάιο 2020 θα προστεθούν οι δόσεις για τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές.

14) Ο Φ.Π.Α.

 

Αυτά και πολλά άλλα θα απαιτούνται να καταβληθούν κάθε μήνα από τον δικηγόρο με αυστηρές κυρώσεις σε βάρος του, ενώ θα έχει μηδενικές εισπράξεις και μηδενικές αποταμιεύσεις.

 

Το 80% περίπου των Δικηγόρων δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σ’ αυτές τις υποχρεώσεις.

 

Το 40% περίπου των δικηγόρων που έχουν κατά μέσο όρο δύο παιδιά δεν θα έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν ούτε στις βιοτικές ανάγκες των παιδιών τους για το Πάσχα.

 

Με βάση τις τελευταίες προβλέψεις – εκτιμήσεις του ΕΟΔΥ και όλων των λοιμωξιολόγων ο κοροναϊός θα γνωρίσει στην Χώρα μας έξαρση τον Απρίλη 2020 και θα αρχίσει η αποκλιμάκωση από τον Μάη 2020, με την άνοδο της θερμοκρασίας, χωρίς κανένας επιστήμονας να το εγγυάται, είναι πλέον ή βέβαιο ότι ουσιαστικά έκλεισε το δικαστικό έτος 2019 – 2020.

 

Στις σκέψεις την κυβέρνησης που διαρρέουν για ενίσχυση κάποιων τάξεων δεν αναφέρει καθόλου τους Δικηγόρους, ενώ είμαστε ο μεγαλύτερος άμισθος φοροεισπράκτορας του κράτους.  Στην Κέρκυρα το 2019 εισπράξαμε και αποδώσαμε στο κράτος 800.000 ευρώ.

 

Αντιμετώπιση πανδημίας με «περιορισμό κατ’ οίκον» δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς δωρεάν εξασφάλιση από το κράτος προς τους πολίτες του των βασικών κοινωνικών αγαθών νερού, ηλεκτρικού, τηλεφώνου - wifi και κάλυψη βασικών οικογενειακών βιοτικών αναγκών.

 

Εδώ το κράτος και η κυβέρνηση υποχρεούνται και οφείλουν κατά το Σύνταγμα (άρθρα 4 και 25 του Συντάγματος) να δείξουν το κοινωνικό τους πρόσωπο και να ενισχυθούν άμεσα οι Δικηγόροι αφενός μεν με αναστολή - μετάθεση υποχρεώσεων προς το κράτος και τις τράπεζες αφετέρου δε με χορήγηση μηνιαίου αξιοπρεπούς επιδόματος ανεργίας 1.000 ευρώ για όσο χρόνο ισχύει η αναστολή λειτουργίας των Δικαστηρίων.

 

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΑ ΜΕ ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ:

 

1)Να ανασταλεί - μετατεθεί για 3 μήνες μετά την λήξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης - αναστολής λειτουργίας των Δικαστηρίων η πληρωμή των δόσεων (120) φόρων, ασφαλιστικών εισφορών, Φ.Π.Α., δόσεων δανείων προς τις τράπεζες, να ψηφισθεί νέος προστατευτικός νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

 

2)Καταβολή κάθε μήνα επιδόματος ανεργίας ποσού 1.000 ευρώ σε κάθε Δικηγόρο, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο 2020.  Το κράτος μας χρωστάει και δεν του χρωστάμε. (Αναλυτική η τεκμηριωμένη επισυναπτόμενη μελέτη - υπόμνηση του πολύτιμου συνάδελφου κ. Ανδρέα Κουτσόλαμπρου).

 

3)Με την πρώτη αποκλιμάκωση του κοροναϊού να προβλεφθεί άμεσα η κατάθεση δικογράφων με αυστηρά μέτρα προστασίας δηλ. με ραντεβού και να μπαίνει μόνον ένας δικηγόρος στο γραφείο κάθε φορά.

 

Ενδεχόμενα να γίνεται και έλεγχος του πυρετού με το αυτόματο πυρετόμετρο στην είσοδο κάθε Δικαστικού Μεγάρου.

 

4)Εφόσον νικηθεί ή υποχωρήσει αισθητά ο κοροναϊός τον Μάιο 2020 και αρθεί η αναστολή λειτουργίας των Δικαστηρίων τον Ιούνιο 2020, να προστεθούν δικάσιμοι τον Ιούνιο 2020 και τον Ιούλιο 2020 κανονικά με παράταση του δικαστικού έτους και το νέο δικαστικό έτος να ξεκινήσει την 1η Σεπτεμβρίου 2020.

 

Θα μπορούσε να συνεδριάσει η Συντονιστική Επιτροπή με Τηλεδιάσκεψη ή ακόμη και η Ολομέλεια με τηλεδιάσκεψη μέσω skype (εμείς οι νησιώτες γνωρίζουμε τις συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων των νησιών μας, με τηλεδιάσκεψη από την δεκαετία του 2000) για να δείξουμε στην ελληνική κοινωνία, ότι οι δικηγόροι είναι ένα ζωντανό κομμάτι, πρωτοπορία του Ελληνικού Έθνους στην διεκδίκηση, κατοχύρωση και εφαρμογή πολιτικών κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, ως συστατικό στοιχείο ενός κράτους δικαίου.

 

Συναδελφικά

Γιώργος Καλούδης

 

Πρόεδρος

του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας