Δημήτρης Μπιάγκης
Βουλευτής Κέρκυρας
Κίνημα Αλλαγής
P: 210 3639924M: 26610 37954
F:  210 3675632
A: Ιωάννου Θεοτόκη 50, 491 00 Κέρκυρα
Σέκερη 1 (Γραφείο 201), 106 71 Αθήνα
E: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Δελτίο Τύπου
Θέμα: Να λάβει το επίδομα ειδικού σκοπού ο κλάδος των δικηγόρων αιτείται ο Δ. Μπιάγκης
 
Ο Βουλευτής Κέρκυρας Κινήματος Αλλαγής, κ. Δημήτρης Μπιάγκης, μαζί με την υπόλοιπη Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής, κατέθεσε Ερώτηση προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία αιτείται «να ενταχθεί και ο κλάδος των δικηγόρων στο επίδομα ειδικού σκοπού».
Στην Ερώτησή του, ο Βουλευτής αναφέρει ότι: «Από τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση απουσιάζει η ένταξη των δικηγόρων στους δικαιούχους της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τον μήνα Μάιο, παρ’ όλο που τα δικαστήρια της χώρας με κυβερνητική απόφαση παρέμειναν επί της ουσίας κλειστά. Είναι αξιοσημείωτο ότι τα δικαστήρια δεν προβλέπεται να λειτουργήσουν πριν την 01η.06.2020 όσον αφορά στα αστικά και πριν την 15η.06.2020 - 01η.07.2020 όσον αφορά στα ποινικά. Συνέπεια της επί 2,5 και πλέον μήνες υποχρεωτικής «αναστολής» των δικηγορικών υπηρεσιών, είναι η αδυναμία χιλιάδων δικηγόρων να αντεπεξέλθουν ακόμα και στις πιο στοιχειώδεις ανάγκες τους. Η στάση αυτή της Κυβέρνησης γεννά ερωτηματικά για το μέλλον του δικηγορικού κλάδου, αφού με αυτά τα μέτρα είναι μονόδρομος η βίαιη έξοδος από το επάγγελμα χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων ανεξάρτητων δικηγόρων και η επιβίωση μόνο των μεγάλων δικηγορικών εταιρειών».
Ακόμα, ο Βουλευτής υποστηρίζει ότι: «τα προβλήματα της επαγγελματικής επιβίωσης του δικηγορικού σώματος, που διογκώθηκαν την περίοδο του κορωνοϊού, χρήζουν γενναίας κυβερνητικής παρέμβασης με μία δέσμη ρεαλιστικών και δημοσιονομικά εύλογων μέτρων, που στόχο έχουν να απαλύνουν τις δυσβάσταχτες επιβαρύνσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι δικηγόροι, και που θα διασφαλίζει την ανεξαρτησία, την αξιοπρέπεια και το θεσμικό κύρος των δικηγόρων ως συλλειτουργών της Δικαιοσύνης».
Για τους παραπάνω λόγους, ο κ. Μπιάγκης ζητάει από τους Υπουργούς να τον ενημερώσουν πότε σκοπεύουν να καταβάλουν στον κλάδο των δικηγόρων την αποζημίωση ειδικού σκοπού για το μήνα Μάιο, ύψους 800,00 €, όπως επίσης και εάν έχουν μεριμνήσει για την ένταξη των δικηγόρων και των υπολοίπων επιστημονικών κλάδων σε προγράμματα επιδότησης για κεφάλαιο επανεκκίνησης των γραφείων τους, καθώς επίσης και τη δανειοδότησή τους με κρατική στήριξη, όπως προβλέπεται και για τους λοιπούς ελεύθερους επαγγελματίες. Επίσης, ο Βουλευτής αιτείται να ενημερωθεί εάν προτίθενται οι Υπουργοί να εντάξουν στο καθεστώς της επιστρεπτέας προκαταβολής φόρου το σύνολο των δικηγόρων και όχι μόνο αυτών που απασχολούν τουλάχιστον ένα άτομο ως προσωπικό, όπως επίσης και εάν θεωρούν ως μέτρο στήριξης του δικηγορικού κλάδου την κατάργηση ή έστω μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για τις δικαστηριακές παραστάσεις και την απαλλαγή από την υποχρέωση υπαγωγής στον ΦΠΑ για εισοδήματα μέχρι του ποσού των 25.000 ευρώ. Τέλος, ο κ. Μπιάγκης ρωτάει τους Υπουργούς εάν σκοπεύουν να δεχθούν  την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για τη μείωση του μισθώματος της επαγγελματικής στέγης για το μήνα Μάιο, όπως επίσης και εάν μεταξύ των προθέσεων των αρμόδιων Υπουργείων είναι ο άμεσος σχεδιασμός στήριξης της απαλλαγής  των δικηγόρων και των ελευθέρων επαγγελματιών από το τέλος επιτηδεύματος του τρέχοντος έτους, αναλογικά και με βάση το εισόδημα.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ
 


ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
 
Αθήνα, 28 Μαΐου 2020
ΕΡΩΤΗΣΗ
 
 
ΠΡΟΣ: 1) Τον Υπουργό Δικαιοσύνης,
Τον Υπουργό Οικονομικών,
Τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων,
Τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
ΟΕΜΑ: «Να λάβει το επίδομα ειδικού σκοπού ο κλάδος των δικηγόρων».
 
Κύριοι Υπουργοί,
Από τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση απουσιάζει η ένταξη των δικηγόρων στους δικαιούχους της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τον μήνα Μάιο, παρ' όλο που τα δικαστήρια της χώρας με κυβερνητική απόφαση παρέμειναν επί της ουσίας κλειστά.
Είναι αξιοσημείωτο ότι τα δικαστήρια δεν προβλέπεται να λειτουργήσουν πριν την 01η.06.2020 όσον αφορά στα αστικά και πριν την 15Π.06.2020 - 01η.07.2020 όσον αφορά στα ποινικά. Συνέπεια της επί 2,5 και πλέον μήνες υποχρεωτικής «αναστολής» των δικηγορικών υπηρεσιών, είναι η αδυναμία χιλιάδων δικηγόρων να αντεπεξέλθουν ακόμα και στις πιο στοιχειώδεις ανάγκες τους.
Η στάση αυτή της Κυβέρνησης γεννά ερωτηματικά για το μέλλον του δικηγορικού κλάδου, αφού με αυτά τα μέτρα είναι μονόδρομος η βίαιη έξοδος από το επάγγελμα χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων ανεξάρτητων δικηγόρων και η επιβίωση μόνο των μεγάλων δικηγορικών εταιρειών.
Τα προβλήματα της επαγγελματικής επιβίωσης του δικηγορικού σώματος, που διογκώθηκαν την περίοδο του κορωνο'ίού, χρήζουν γενναίας κυβερνητικής παρέμβασης με μία δέσμη ρεαλιστικών και δημοσιονομικά εύλογων μέτρων, που στόχο έχουν να απαλύνουν τις δυσβάσταχτες επιβαρύνσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι δικηγόροι, και που θα διασφαλίζει την ανεξαρτησία, την αξιοπρέπεια και το θεσμικό κύρος των δικηγόρων ως συλλειτουργών της Δικαιοσύνης.
 
Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:
Πότε σκοπεύετε να καταβάλετε στον κλάδο των δικηγόρων την αποζημίωση ειδικού σκοπού για το μήνα Μάιο, ύψους 800,00 €;
Έχετε μεριμνήσει για την ένταξη των δικηγόρων και των υπολοίπων επιστημονικών κλάδων σε προγράμματα επιδότησης για κεφάλαιο επανεκκίνησης των γραφείων τους, καθώς επίσης και τη δανειοδότηση τους με κρατική στήριξη, όπως προβλέπεται και για τους λοιπούς ελεύθερους επαγγελματίες;
ι
Προτίθεστε να εντάξετε στο καθεστώς της επιστρεπτέας προκαταβολής φόρου το σύνολο των δικηγόρων και όχι μόνο αυτών που απασχολούν τουλάχιστον ένα άτομο ως προσωπικό;
Θεωρείτε ως μέτρο στήριξης του δικηγορικού κλάδου την κατάργηση ή έστω μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για τις δικαστηριακές παραστάσεις και την απαλλαγή από την υποχρέωση υπαγωγής στον ΦΠΑ για εισοδήματα μέχρι του ποσού των 25.000 ευρώ;
Σκοπεύετε να δεχθείτε την πρόταση της μείωσης του μισθώματος της επαγγελματικής στέγης για το μήνα Μάιο;
Σκοπεύετε να εντάξετε στον άμεσο σχεδιασμό στήριξης την απαλλαγή των δικηγόρων και των ελευθέρων επαγγελματιών από το τέλος επιτηδεύματος του τρέχοντος έτους, αναλογικά και με βάση το εισόδημα;