Ενημέρωση συναδέλφων για τη αποψινή συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής για την επιστρεπτέα προκαταβολή και για τα μέτρα απαγόρευσης συνάθροισης 4 ατόμων και άνω με αστυνομική διάταξη
15-11-2020
 
  Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Στην αποψινή κατεπείγουσα με τηλεδιάσκεψη συνεδρίαση της Συντονιστικής που ολοκληρώθηκε στις 23.15 συζητήθηκαν δύο θέματα:
1)ΜΗ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ κ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ,
 2)ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΕΩΝ ΑΠΟ 4 ΑΤΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝΩ
 
1)Για τη μη επιστρεπτέα προκαταβολή για τη 4η φάση: Κατόπιν έκδοσης εγκυκλίου και κάποιων αδιευκρίνιστων σημείων  της  στη συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη συμμετείχε και ο φοροτεχνικός σύμβουλος της Ολομέλειας κ. Αργυρόπουλος ο οποίος διευκρίνισε τα εξής:
1ο ΣΤΑΔΙΟ:
  α) Κάθε Δικηγόρος έχει δικαίωμα να υποβάλλει εκδήλωση ενδιαφέροντος  μέχρι τις 30 Νοέμβρη 2020.
  β)Η διαδικασία είναι εύκολη και γίνεται στη πλατφόρμα  my business support.
 γ)Μπορεί να την υποβάλλει κάθε Δικηγόρος είτε υπάγεται σε ΦΠΑ είτε όχι.
 δ)Δικαιούχοι είναι όσοι έχουν  Σεπτέμβρη κ Οκτώβρη  2020 μείωση του τζίρου τους 20% σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του 2019, θα συγκριθεί όμως και όλο το 10μηνο.
 
2ο ΣΤΑΔΙΟ: Αμέσως μετά την 30ή Νοέμβρη 2020  υποβάλλουμε το αίτημά μας. Είναι λίγο πιο δύσκολο από τη πρώτη εκδήλωση ενδιαφέροντος και μπορούμε να το υποβάλλουμε είτε μόνοι μας είτε με τη βοήθεια του λογιστή μας, επιλογή που συνιστάται.
 
3ο ΣΤΑΔΙΟ: Κατά τις 15-20 Δεκέμβρη 2020 θα μας καταβληθεί ποσό χιλίων (1.000ε) ευρώ (σε όσους έχουμε τη μείωση 20% του τζίρου μας) από το οποίο ποσό 500 ευρώ δεν  επιστρέφουμε και ποσό 500 ευρώ επιστρέφουμε με επιτόκιο 1% σε 36 μηνιαίες δόσεις.
 
Για την 5η φάση (Νοέμβρης 2020) θα γίνει η αντίστοιχη διαδικασία ένα μήνα αργότερα.
 
 
 
Β) Για το 2ο θέμα κ συγκεκριμμένα για την Απόφαση του Αρχηγού της Αστυνομίας που απαγορεύει τη συνάρθροιση  4 ατόμων και άνω
  υποστήριξα τις εξής θέσεις:
 
Θέση 1η:Με την απόφαση του Αρχηγού της Αστυνομίας που απαγορεύει τη συνάθροιση  4 ατόμων και άνω (ακόμα και εάν φορούν μάσκες και τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας) παραβιάζεται ο σκληρός πυρήνας των  άρθρων 5 παρ. 1 κ παρ.4 καθώς και  του  άρθρου 11 του Συντάγματος.
 
Θέση 2η:Δεν είναι δυνατόν η χώρα να κυβερνάται διαρκώς με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, με Πράξεις Νομοθετικού περιεχομένου και με Αστυνομικές Διατάξεις. Υπάρχει Βουλή.
 
Θέση 3η: Είναι μείζον έννομο και κοινωνικό αγαθό η δημόσια υγεία και ασφαλώς χρήζει προστασίας με νομοθετικές διατάξεις που πρέπει να ψηφίζει η Βουλή.
 
Θέση 4η: Τα όποια αναγκαία περιοριστικά μέτρα για τη προστασία της δημόσιας υγείας ενόψη του εορτασμού της λαικής εξέγερσης της 17ης Νοέμβρη 1973-Πολυτεχνείου    που οδήγησε στην ανατροπή της χούντας,  ώφειλε να τα  ανακοινώσει η κυβέρνηση, μετά από γνωμοδότηση των Λοιμωξιολόγων, τα πρακτικά της οποίας έπρεπε να είχαν  δημοσιοποιηθεί πριν την ανακοίνωση των περιοριστικών μέτρων.»
Ψήφισα τη πρόταση αυτή διαφοροποιούμενος από αυτήν της πλειοψηφίας η οποία επηρεάστηκε τελικά από τη τοποθέτησή μου  και ήλθε πλησιέστερα  προς τη δική μου από όσο ήταν αρχικά.
 
 
Για τις δράσεις του προηγούμενου 10ήμερου και για κάποιες αναγκαίες απαντήσεις θα ακολουθήσει ενημερωτικό σημείωμα αύριο.
 
 
 
Γιώργος  Ν.  Καλούδης
Πρόεδρος
του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας