1)ΑΓΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ Κ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΙΣΌΓΕΙΟ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΑΠΙΝΙΔΩΤΗ,

2)Διεύρυνση του καθημερινού ωραρίου λήψης δικογραφιών και προσθήκη της Παρασκευής για κατάθεση μηνύσεων στην Εισαγγελία Πρωτοδικών,

3)Ψήφισμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης για να αποσυρθούν οι αγωγές του ΛΕΔΕ κατά Δικηγόρων,

 

8 Οκτ. 2021

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Σας ενημερώνω για τις εξής δράσεις μας των τελευταίων ημερών  υπηρετώντας πιστά το γενικό καλό:

1)Παραλάβαμε και τελικά εγκαταστήσαμε στο ισόγειο του Δικαστικού Μεγάρου  Κέρκυρας, (με συμβουλή του ΕΚΑΒ), όπου και η μεγαλύτερη συγκέντρωση κόσμου, έναν σύγχρονο απινιδωτή  που θα καλύπτει κάθε σχετική αναγκαιότητα που θα παρουσιασθεί μέσα στο Δικαστικό Μέγαρο Κέρκυρας.  Είθε αχρείαστος να είναι.

  Είναι μία κίνηση που δείχνει το αίσθημα έμπρακτης αλληλεγγύης και αγάπης προς τον συνάνθρωπο αλλά και την εκτίμηση ότι η ανθρώπινη ζωή είναι ανεκτίμητη και χρειάζεται κάθε δυνατή πρόνοια και προστασία. Ταυτόχρονα αποτελεί δείγμα της εξωστρέφειας και της ανοικτής κοινωνικής δράσης της νέας εποχής του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας.

  Τα έξοδα αγοράς (1.400ε με μεγάλη έκπτωση λόγω μιάς μαζικής παραγγελίας ) καλύφθηκαν κατά το 1/3 από τον Δικηγορικό Σύλλογο Κέρκυρας και κατά τα 2/3 από εθελοντικές συνεισφορές Δικηγόρων και πολιτών, τους οποίους θερμά ευχαριστούμε.  Ιδιαίτερα ευχαριστώ το μέλος του ΔΣ συναδέλφισσα δικηγόρο κ. Κασσιανή Σκολαρίκη, η οποία εξέφρασε  τη σχετική πρόταση για τη συγκέντρωση εθελοντικών εισφορών και τη διεκπεραίωσε με επιτυχία συγκεντρώνοντας ποσό 805 ευρώ συν 220 ευρώ δύο συνάδελφοι.

 

 

Ευχαριστίες και στον Θωμά Μπάντα του ΕΚΑΒ, ο οποίος μας έκανε,  ως διοίκηση, παρουσίαση της λειτουργίας του απινιδωτή και την εγκατάσταση αυτού,

  Αναμένουμε την έγκριση του κεντρικού ΕΚΑΒ για να εκπαιδεύσουν, σε λίγες ημέρες, οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ Κέρκυρας στη χρήση του απινιδωτή 25 εθελοντές: Δικηγόρους, 2 υπαλλ. του ΔΣΚ, δικαστικούς υπαλλήλους.

 

 

 Όσες –οι συνάδελφοι επιθυμείτε να συμμετάσχετε στην εκπαίδευση χρήσης του απινιδωτή, (θα χορηγηθούν και πιστοποιητικά)

παρακαλείσθε να το δηλώσετε είτε με email είτε τηλεφωνικά ή δια ζώσης στη Προιστάμενη Γραμαμτείας κ. Ανύ Μαμάλου, καθόσον θα τηρηθεί χρονολογική σειρά προτεραιότητας, καθόσον στη πρώτη (φάση) δεν μπορούν να εκπαιδευθούν πάνω από 25 άτομα, λόγω απαγόρευσης της ΚΥΑ !  Μέχρι τώρα, χωρίς να έχει απευθυνθεί επίσημα κάλεσμα συμμετοχής  έχουν δηλώσει εθελοντικά συμμετοχή οι υπάλληλοί μας κ.κ. Ανύ Μάμαλου και Χάρης Λαβράνος, ο Πρόεδρος Γιώργος  Καλούδης, ο Αντιπρόεδρος  Σπύρος Βαρθολομαίος, τα μέλη του ΔΣ  Κίμων  Ίσερης και Γιάννης Μάρτης , ο κ. Προκόπης Κουρής και δύο δικαστικοί υπάλληλοι οι κ.κ. Αλεξάνδρα  Καλαιτζόγλου και Λέτα Χυτήρη.

 

2)Μετά από διάβημα που κάναμε στον Προιστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Δ. Λαμπρίδη και για τη καλύτερη εξυπηρέτησή σας, ειδικά τώρα που θα γεμίσουν τα πινάκια με υποθέσεις, πετύχαμε και εφαρμόζεται:

 α)Τη κατάθεση μηνύσεων και τη Παρασκευή,

β)Διεύρυνση των ωρών λήψης δικογραφιών καθημερινά από τις 10.00-14.00,

 

3) Εκδώσαμε το συνημμένο ψήφισμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς τους συναδέλφους για να αποσυρθούν οι αγωγές του ΛΕΔΕ εναντίον Δικηγόρων, το οποίο θα αποσταλεί στη διοίκηση του ΛΕΔΕ και θα δημοσιευθεί.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Ο  Πρόεδρος

Γιώργος  Ν. Καλούδης

-------------------------------------------------------------------------------

ΨΗΦΙΣΜΑ  ΤΟΥ Δ.Σ.  ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΑΓΩΓΕΣ ΤΟΥ ΛΕΔΕ ΚΑΤΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

Κέρκυρα    8  Οκτ. 2021

 Με την ίδρυση του ΛΕΔΕ (Λογαριασμός Ενίσχυσης Δικηγόρων Επαρχιών)  το έτος 1991,  όλοι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της Επικράτειας (πλην Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιά) και εν προκειμένω ο Δικηγορικός Σύλλογος  Κέρκυρας, παρακρατούσαν από τα μέλη τους, ανάλογα χρηματικά ποσά από τα Ταμεία Συνεργασίας, (που προερχόνταν από τα μερίσματα από τα συμβόλαια, από διανεμητικούς λογαριασμούς, προεισπράξεις αμοιβών ή από κάθε είδους εισπράξεις που είχαμε αποφασίσει για τα μέλη μας) και ποσοστό 25% στην ονομαστική αξία των ενσήμων του ΤΎΔΕ, που χρησιμοποιούσαν οι δικηγόροι κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.   Ήταν υπόχρεως ο οικείος Δικηγορικός Σύλλογος να καταβάλει τις εισφορές των μελών του στο ΛΕΔΕ. Οι εισφορές αποδίδονταν υποχρεωτικά σε τρεις ισόποσες τετραμηνιαίες δόσεις, όχι από το κάθε μέλος μεμονωμένα, αλλά από το Δικηγορικό μας Σύλλογο, που διαχειριζόταν τα παρακρατούμενα ποσά από δικηγορικές πράξεις και με αυτά κατέβαλλε τις εισφορές των μελών του.

Και ενώ έτσι είχαν τα πράγματα , αντιδημοκρατικά και εντελώς καταχρηστικά το ΛΕΔΕ τον Ιανουάριο του 2013 προέβη στην τροποποίηση του καταστατικού του, μεταθέτοντας την υποχρέωση καταβολής των εισφορών στους δικηγόρους ατομικά, ενώ μέχρι το 2013 δεν προβλεπόταν η υποχρέωση καταβολής από τα μέλη, αλλά από τους δικηγορικούς συλλόγους που συμμετείχαν στο ΛΕΔΕ.

  Αυτό που πρέπει να υπογραμμισθεί ότι  είναι ότι το ΛΕΔΕ ουδέποτε είχε αποστείλει πρόσκληση για Γ.Σ. στα μέλη του ώστε να ενημερωθούν για την κατάσταση του σωματείου και για τις τροποποιήσεις του καταστατικού.

 Έτσι από 7-1-2013, κατέστησε ατομικά υπόχρεα τα μέλη του σωματείου για πρώτη φορά. Όμως οι τροποποιήσεις του καταστατικού έγιναν χωρίς να ενημερωθούν τα μέλη- δικηγόροι, χωρίς να έχει προηγηθεί πρόσκληση των μελών για ενημέρωση και εξουσιοδότηση των εκπροσώπων τους, ούτε κοινοποίηση εκ των υστέρων του τροποποιημένου καταστατικού στα μέλη του σωματείου, τα οποία δεν ενημερώνονταν για τις αποφάσεις του ΛΕΔΕ.

 Η ενημέρωση των μελών όμως, έγινε με μεγάλη καθυστέρηση τον Μάρτιο του 2015 οπότε τα μέλη μας δέχθηκαν ατομικές επιστολές  . Δεν είναι υπερβολή να λεχθεί, ότι εξ αιτίας αυτού του μηχανισμού της καταβολής, πολλά μέλη , μέχρι εκείνη τη στιγμή, αγνοούσαν ακόμη και την ύπαρξη του φορέα, όπως διαπιστώσαμε εκ των υστέρων.

  Επισημαίνουμε ότι  ενώ από το 2013 είχαν παύσει οι πληρωμές από το Δικηγορικό Σύλλογο Κέρκυρας, το ΛΕΔΕ ενημέρωσε με την προαναφερόμενη επιστολή τα μέλη του, για τις οφειλές που είχαν συσσωρευθεί εν αγνοία τους, το έτος 2015!!!

 Μετά ταύτα , πολλά μέλη μας θεώρησαν ότι το ΛΕΔΕ θα έθετε σε εφαρμογή την διάταξη του καταστατικού, που προέβλεπε το δικαίωμα διαγραφής με την συμπλήρωση μη καταβολής ενός έτους ασφαλιστικών εισφορών (τριών τετραμηνιαίων δόσεων) και δεν προέβησαν ούτε στην καταβολή εισφορών, ούτε στην αναζήτηση παροχών. Με την μη καταβολή εκδήλωσαν έντονα και αναμφίβολα την βούλησή τους να μην είναι μέλη αυτού. Βούληση η οποία είχε γίνει γνωστή στο ΛΕΔΕ , σε κάθε περίπτωση από την συμπλήρωση μη καταβολής ενός έτους ασφαλιστικών εισφορών (τριών τετραμηνιαίων δόσεων). Πλην όμως επειδή το θέμα πήρε διαστάσεις, εκ περισσού απέστειλαν δηλώσεις διαγραφής μέσω του Δικηγορικού μας Συλλόγου, που περιήλθαν σε γνώση της διοίκησης του ΛΕΔΕ

 Σε κάθε περίπτωση έχει κριθεί πρόσφατα με την  με αρ. 829/2019 απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών ότι η αναζήτηση από το ΛΕΔΕ των οφειλών από τους Δικηγόρους, που ήδη έχουν αποχωρήσει από μέλη του, ασκείται καταχρηστικά παραβιάζοντας την καλή πίστη, όπως νοείται στο άρθρο 281 ΑΚ υπό την έννοια που απαντά και στο άρθρο 288 ΑΚ. Και τούτο διότι ενώ το ΛΕΔΕ αναζητά τις εισφορές από τους Δικηγόρους εναγόμενους, την ύπαρξη των οποίων δεν τους γνωστοποίησε εγκαίρως, αρνείται να αποδώσει, στα πρώην μέλη του, τις καταβληθείσες εισφορές, με αποτέλεσμα να επιφέρει δυσανάλογη οικονομική ζημία στους εναγόμενους Δικηγόρους.

 Ο σημερινός Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας Γιώργος Καλούδης έχει καταψηφίσει όλους τους προυπολογισμούς και απολογισμούς του ΛΕΔΕ 2016-2020, διότι δεν έγινε δεκτή η πρότασή του να αποσυρθούν οι αγωγές του ΛΕΔΕ κατά των Δικηγόρων που δεν επιθυμούν πλέον να είναι μέλη του.

  Η απάντηση που δίδει η σημερινή διοίκηση του ΛΕΔΕ ότι ασκεί τις αγωγές για να μην κατηγορηθεί  για απιστία δεν πείθει κανέναν.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας αποδοκιμάζει αυτή τη καταπλεονεκτική και καταχρηστική πρακτική του ΛΕΔΕ και ζητά την απόσυρση των αγωγών του κατά των Δικηγόρων.

         Ο Πρόεδρος             Ο Γεν. Γραμματέας     

Γιώργος Ν. Καλούδης       Σπύρος Μάριος  Παγκράτης