Κέρκυρα 11/04/2022

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση του ΔΣ της Ένωσης Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Κέρκυρας με το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας. 

Παρόντες ήταν εκ μέρους των Σωφρονιστικών υπαλλήλων οι κ.κ. Ηρακλής Φρόνιμος - Πρόεδρος και Σπύρος Χονδρογιάννης - Γραμματέας, ενώ εκ μέρους του ΔΣΚ οι κ.κ. Γιάννης Κοντός - Προεδρος, Θοδωρος Αλυσανδρατος - Ταμίας, Σπύρος Βαρθολομαίος, Σπύρος Παπαδόπουλος και Γιώργος Κοσκινάς - μέλη. 

Ο Πρόεδρος του ΔΣΚ καλωσόρισε τους Σωφρονιστικούς υπαλλήλους και τόνισε ότι προτεραιότητα του Δικηγορικού Συλλογου είναι η διαρκής συνεργασία και σύμπνοια σε όλα τα θέματα των δυο Συλλόγων που είναι σαφώς κοινού ενδιαφέροντος. Επίσης ζήτησε ξεκάθαρη στήριξη στην προσπάθεια κατασκευής νέων Φυλακων στην Κέρκυρα, κάτι το οποίο εγγυήθηκαν οι Σωφρονιστικοί υπάλληλοι, αφού είναι ξεκάθαρο ότι τους αφορά και υπερθεματίζουν. 

Από μεριάς της η Ένωσης Σωφρονιστικών Υπαλλήλων ευχαρίστησε τον ΔΣΚ για την πρώτη πρόσκληση για συνάντηση που δέχθηκε η Ένωση τους από τον Δικηγορικό Σύλλογο τα τελευταία 15 χρόνια, ενώ ζήτησε την βοήθεια του ΔΣΚ στο να προβληθούν και να διεκδικηθούν αιτήματα που τους αφορούν. Όπως για παράδειγμα η αύξηση προσωπικού που είναι απολύτως απαραίτητη, λόγω της υπερπληρότητας κρατουμένων στις Φυλακες (τα τελευταία 20 χρόνια έχουν διπλασιαστεί). Σήμερα παρατηρείται το φαινόμενο να χάνονται ακόμα και οι κανονικές τους άδειες εξαιτίας των απαιτήσεων της υπηρεσίας. 

Ακολούθως  επιδιώκουν αύξηση του μισθολογίου τους, αφού έχουν ενταχθεί στο ενιαίο και οι αποδοχές τους είναι πενιχρές σε σχέση με την επικινδυνότητα της εργασίας τους. 

Στη συνέχεια οι Σωφρονιστικοί υπάλληλοι αναφέρθηκαν στην θαυμάσια πρόοδο του προτύπου Σχολείου δεύτερης ευκαιρίας που εδρεύει στο Φυλακες, οι δε εκπρόσωποι του ΔΣΚ επικρότησαν την λειτουργία του και υπενθύμισαν ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος έχει δωρίσει 2 από τους υπολογιστές του. Επίσης μια σοβαρή πρόοδος είναι και το ηλεκτρονικό επισκεπτήριο, το οποίο εφαρμόζεται με έναν άψογο τρόπο, όπως επίσης και το ψηφιακό σπουδαστήριο, η ψηφιακή βιβλιοθήκη και οι σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ. 

Ένα ζήτημα επίσης σοβαρό που αντιμετωπίζουν οι Σωφρονιστικοί υπάλληλοι είναι το ότι συχνά βρίσκονται υπόδικοι από καταγγελίες και μηνύσεις κρατουμένων. Σε αυτό το θέμα ζήτησαν την συνδρομή, ως νομική κάλυψη, του ΔΣΚ, ο δε Πρόεδρος του, δεσμεύτηκε να το θέσει στο ΔΣ. 

Επίσης ο κ. Κοντός εξήρε το ήθος και την ευγένεια των υπαλλήλων στην επαφή τους με τους Δικηγόρους και τους εξήγησε ότι η αντιμετώπιση των Δικηγόρων από εκείνους επιβάλλεται να είναι αντιμετώπιση σεβασμού. 

Η συνάντηση έκλεισε με την συμφωνία να εκτελεστεί εκπαιδευτική επίσκεψη του ΔΣ του ΔΣΚ με δικηγόρους κάτω της 3ετιας, ώστε να ξεναγηθούν στους χώρους της Φυλακής, που εκτός από Σωφρονιστικό κατάστημα, αποτελεί και ένα μοναδικό ιστορικό κτήριο. 

 

Εκ του Δ.Σ. του ΔΣΚ