Κέρκυρα 24/02/2023

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Η πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου αναφορικά με την νομιμοποίηση των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων (funds) προκαλεί σοβαρό προβληματισμό στην νομική κοινότητα και στην κοινωνία.

Σε μια υγειή Δημοκρατία, ακόμα και οι αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου κρίνονται. 

Από την κριτική μάλιστα δεν μπορεί να ξεφύγει ο εντυπωσιακά σύντομος χρόνος κατά τον οποίον εκδόθηκε η απόφαση αυτή της Ολομέλειας του ΑΠ, η οποία απόφαση θα σημάνει καταλυτικές συνέπειες για τους δανειολήπτες που αδυνατούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους. 

Πρέπει πάντα να έχουμε υπ’ όψιν μας ότι τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται και που έχουν αποκτηθεί από τα funds, δεν ανήκουν μόνο σε «κακοπληρωτές» δανειολήπτες, αλλά και σε πολίτες που δυστυχώς δεν έχουν τα οικονομικά μέσα να τα καλύψουν. 

Ο Δικηγορικός μας Συλλογος, στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου και της κοινωνικής του αποστολής έχει ταχθεί σταθερά και έμπρακτα στο πλευρό των οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας διαχρονικά. 

Η θεσμική προστασία των ευάλωτων οφειλετών μετά την προστασία του «Νόμου Κατσελη» (ν. 3869/10) διαρκώς φθίνει. Μάλιστα με το νέο πτωχευτικό νόμο (ν. 4738/20) καταργήθηκε κάθε διάταξη προστασίας της κυριότητας της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων δανειοληπτών.

Ο υφιστάμενος εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών είναι αναποτελεσματικός, αφού προβλέπει προαιρετική συμμετοχή των τραπεζών και των funds στη διαδικασία ρύθμισης. Την αναποτελεσματικότητα της διαδικασίας την αποδεικνύει το ίδιο το ποσοστό ρυθμίσεων, αφού σήμερα (μετά από 2 χρόνια ύπαρξης αυτής της διαδικασίας) οι ρυθμισμένες απαιτήσεις ανέρχονται σε μόλις 0,4% του συνολικού ιδιωτικού χρέους.

Το ΔΣ του ΔΣΚ θεωρεί ότι πρέπει άμεσα η πολιτεία να λάβει τις εξής πρωτοβουλίες:

α) Να προβεί σε αναστολή των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας των καλόπιστων και ευάλωτων δανειοληπτών.

β) Να θεσπίσει ένα μόνιμο, ολοκληρωμένο, ρεαλιστικό και αποτελεσματικό πλαίσιο ρύθμισης οφειλών για τους καλόπιστους και ευάλωτους οφειλέτες, που θα περιλαμβάνει και την προστασία της κυριότητας πρώτης κατοικίας τους και 

γ) Να φορολογήσει τα funds που σήμερα νομοθετικά είναι απαλλαγμένα από 14 φόρους.

Το δικηγορικό σώμα, πιστό στην ιστορία του,  οφείλει να δίνει τους αγώνες του αδιαφορώντας αν γίνεται ενοχλητικό σε οποιαδήποτε συμφέροντα η πάσης φύσεως εξουσίες. 

Αυτό κι εμείς πράττουμε απρόσκοπτα. 

 

Εκ του Δ.Σ. του ΔΣΚ