Blog ΔΣΚ

Blog Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας

Ο Κ. Παγκράτης, η περιφερειάρχης και το Λαζαρέτο

Δεκέμβριος 6th, 2021

Παλιός γενναίος δικηγόρος είναι ο εικονιζόμενος στη φωτογραφία Κερκυραίος.
Δεν είναι πια εν ζωή, μα σίγουρα θα τον θυμούνται με εκτίμηση πολλοί συμπολίτες μας, είτε επισκέπτονταν το δικηγορικό του γραφείο απέναντι από πασίγνωστο βιβλιοπωλείο στο ιστορικό κέντρο της πόλης είτε όχι. Είτε ψήφιζαν κάποιο συντηρητικό κατά την ορολογία της εποχής μας πολιτικό κόμμα, όπως συνήθως εκείνος, είτε κάποιο άλλο, ας πούμε πιο προοδευτικό, λίγο ή πολύ, κόμμα, είτε το Κομμουνιστικό Κόμμα. Δεν είναι λίγοι κι εκείνοι που τον θυμούνται ακόμη να μιλά με πολύν σεβασμό και δέος μερικές φορές, πάντα με σεμνότητα, για τη μαρτυρική νησίδα Λαζαρέτο και όσους άδικα υπέφεραν ή κι έχασαν τη ζωή τους εκεί τα χρόνια πριν λήξει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και λίγο μετά.


Κώστας Παγκράτης είναι το όνομά του. Άφοβος. Έτσι τον έχουν περιγράψει μελλοθάνατοι των φυλακών της Κέρκυρας, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ, που γλίτωσαν παρά τρίχα την εκτέλεση στο Λαζαρέτο από κρατικά πυρά τα χρόνια 1947-1949.Αυτός είναι, κατά πάσα βεβαιότητα, το πρόσωπο στο οποίο αναφέρθηκε την περασμένη Κυριακή στο Λαζαρέτο ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας Δημήτρης Κουτσούμπας, όταν μίλησε μεταξύ άλλων για έναν «άφοβο» δικηγόρο του νησιού με συντηρητικές πολιτικές απόψεις, εκθειάζοντας την ανθρωπιά, την αγωνιστικότητα και τα δημοκρατικά αισθήματα του κερκυραϊκού λαού και, ειδικότερα, τις αρετές του αυτές στη «μαύρη» περίοδο των εκτελέσεων αγωνιστών του στο Λαζαρέτο.


Όντως έχει σωθεί γραπτή μαρτυρία-εγκώμιο φυλακισμένου στην Κέρκυρα μελλοθάνατου αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης για τον «άφοβο δικηγόρο Παγκράτη».
Τον Κώστα Παγκράτη, που ο ανιψιός του πρόεδρος της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών Περικλής Παγκράτης, αν και μη κομμουνιστής κι αυτός, πριν από λίγες εβδομάδες υποδέχθηκε στο Μουσείο Σολωμού με ιδιαιτέρως τιμητικά λόγια και ξενάγησε με χαρά και με όλη την παραδοσιακή επτανησιακή ευγένεια τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Κόμματος αυτού Θανάση Παφίλη.
Το όνομα του Κώστα Παγκράτη, λοιπόν, μας ήρθε σήμερα στον νου. Μαζί με εκείνο ενός Μακεδόνα περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, νυν αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας, πάλι με τη σημαία της Νέας Δημοκρατίας. Αναφερόμαστε στον Σωτήρη Βόσδου που τοποθετήθηκε τα χρόνια 2004-2009, πριν προβλεφθούν οι περιφερειακές εκλογές, περιφερειάρχης στα νησιά μας.


Τα δύο αυτά ονόματα ήλθαν στον νου μας σήμερα, καθώς «παρακολουθούσαμε» την υλοποίηση του προγράμματος της εορταστικής εκδήλωσης «προς τιμήν της Εθνικής Αντίστασης» του λαού μας τα κατοχικά χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που οργάνωσε στην πόλη της Κέρκυρας η Επτανήσια περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα.
Πώς γίνεται;
Πώς;
Πώς μπορούν, αλήθεια, να εορτάζουν υποτίθεται την Εθνική Αντίσταση του λαού της Κέρκυρας και της Επτανήσου αποσιωπώντας τελείως, γυρίζοντας τόσο προκλητικά την πλάτη στην πιο εμβληματική πλευρά της μεγαλειώδους Αντίστασης των προγόνων μας, κάνοντας χωρίς συστολή πως ξεχνούν ολότελα τη μαρτυρική νησίδα Λαζαρέτο, την οποία μπορούσαν λίγο πιο πέρα από το Νέο Φρούριο, όπου εκατέθεσαν στεφάνια, να την ατενίζουν κιόλας;
Αυτά αναρωτηθήκαμε!


Μα ούτε μια φευγαλέα λέξη, τυπικά έστω, για το στρατόπεδο συγκέντρωσης που είχαν φτιάξει στο Λαζαρέτο οι Ιταλοί κατακτητές φυλακίζοντας βάρβαρα εκεί εκατοντάδες διαφορετικών πολιτικών πεποιθήσεων -και ακόμη και πρώην μπλεγμένους στα δίχτυα της μεταξικής δικτατορίας νέους, όπως με γενναιότητα επισήμανε πριν από μία εβδομάδα αρχηγός πολιτικού κόμματος- Κερκυραίους, άλλους Επτανήσιους, άλλους Έλληνες, αντιστασιακούς;
Ποιους στοιχειώνει, άραγε, το Λαζαρέτο;

To άρθρο δημοσιεύθηκε από τον Χρήστο Κορφιάτη στην ιστοσελίδα www.corfupress.com (28/11/2021)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*