Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας, που συνεδρίασε στο Ναύπλιο στις 14, 15 και 16 Νοεμβρίου 2008 αποφάσισε:

1. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ  ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ;

Η Δικαιοσύνη ευρίσκεται σε τέλμα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης είναι σε λήθαργο. Τα κενά σε δικαστές και δικαστικούς υπαλλήλους και το γενικότερο χαλάρωμα καθιστούν τις συνθήκες απονομής Δικαιοσύνης κάκιστες.
Η αρνησιδικία είναι πλέον δεδομένη, η κοινωνία σε απόγνωση, τα κτίρια άθλια, στα οποία στεγάζεται μία Δικαιοσύνη υποβαθμισμένη εξελισσόμενη σε εισπρακτικού χαρακτήρα.

2. ΦΥΛΑΚΕΣ

Τα εξαγγελθέντα μέτρα, ληφθέντα ερήμην των θεσμικών φορέων, δεν λύνουν το πρόβλημα των κρατουμένων, που δεν είναι μόνο ποσοτικό. Είναι κυρίως ποιοτικό και αφορά στην αντιμετώπιση τους ως ατόμων επανεντάξιμων στην κοινωνία και όχι ως αριθμών αγνώστου ταυτότητας.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης με αποστεωμένες αντιλήψεις εξακολουθεί να αρνείται το θεσμικό δικαίωμα στους Δικηγορικούς Συλλόγους να επισκέπτονται τις φυλακές. Καταγγέλλουμε την αντιμετώπιση αυτή και καλούμε τον Πρόεδρο του ΚΕΣΦ να υποβάλει αμέσως την παραίτησή του, για την θεσμική προσβολή που συντελείται.

3. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Η Ολομέλεια εξουσιοδοτεί την Συντονιστική Επιτροπή στην αμέσως επόμενη συνεδρίασή της να αποφασίσει την λήψη μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της αποχής, για την κατ� εξακολούθηση αρνητική συμπεριφορά του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Σωτήρη Χατζηγάκη, τον οποίο θεωρεί υπεύθυνο για την σημερινή κατάσταση στον ευρύτερο χώρο της Δικαιοσύνης. Για τον κ. Υπουργό η Ελλάδα ευρίσκεται μόνο στην εκλογική του περιφέρεια.

4. ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ Ή ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ;

Υπενθυμίζει ότι το άρθρο 145 του Κανονισμού της Βουλής παρέχει στην εξεταστική επιτροπή όλη την αρμοδιότητα και τα συναφή καθήκοντα των ανακριτικών και εισαγγελικών αρχών και ως εκ τούτου ενέργειες και συμπεριφορές μελών της που παραβιάζουν την αρχή της μυστικότητας των συνεδριάσεων, ευτελίζουν τον θεσμό και το έργο της επιτροπής

5. ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Εδώ και αρκετό καιρό έχουν κατατεθεί μηνύσεις για αντιποίηση τόσο του δικηγορικού επαγγέλματος , όσο και του δικαστικού επιμελητού, καθώς και για άλλες ποινικές παραβάσεις, ιδιαίτερα δε της παραβίασης του νόμου περί προσωπικών δεδομένων, απειλή κ.λ.π. Το τεράστια αυτό πρόβλημα λύνεται με νομοθετική ρύθμιση που θα απαγορεύει την λειτουργία τους, η δε είσπραξη των κάθε λογής απαιτήσεων θα γίνεται με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο.

6. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Προτρέπει και παροτρύνει τα μέλη της να καταγγέλλουν και να παρεμβαίνουν θεσμικά σε κάθε προσπάθεια προσβολής και λεηλάτησης του φυσικού και πολιτιστικού μας πλούτου. Ειδικότερα για το ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό θεωρεί ότι επιχειρεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε Marbella Ισπανίας επιταχύνοντας την καταστροφή του τουριστικού προϊόντος και οδηγώντας ακόμη περισσότερο στην διαφθορά.

7. ΞΕΠΛΥΜΑ ΒΡΩΜΙΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ

Διακηρύσσει για μια ακόμη φορά ότι η επιβολή των υποχρεώσεων που απορρέουν απο την Τρίτη οδηγία είναι αντίθετη με τις εθνικές και διεθνείς διατάξεις αυξημένης τυπικής ισχύος και ανεξαρτήτως των επιφυλάξεων που έχουν διατυπωθεί να προσφύγουν στα εθνικά και ευρωπαϊκά δικαιοδοτικά όργανα, προσβάλλοντας τις σχετικές ρυθμίσεις, ως αντίθετες με μείζονες δικαιικές αρχές, το Σύνταγμα, την ΕΣΔΑ, τις ΣΕΕ θέσεις που υποστηρίζουν μέχρις ότου κριθεί η νομιμότητά τους ή μη απο τα αρμόδια εθνικά και ευρωπαϊκά δικαιοδοτικά όργανα αμετακλήτως.

8. ΠΡΟΣΩΠΟΚΡΑΤΗΣΗ ΓΙΑ ΧΡΕΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Θεωρεί το μέτρο αντισυνταγματικό

9. ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΠΟΙΝΩΝ

Αξιώνει την άμεση επίλυση του προβλήματος, για να μην οδηγούνται οι καταδικαζόμενοι σιδηροδέσμιοι στη ΔΟΥ ή στα κρατητήρια, λόγω της άρνησης των δικαστικών υπαλλήλων να εκκαθαρίζουν τις ποινές. Ο ευτελισμός του πολίτη είναι ευτελισμός της Δικαιοσύνης και του κράτους.

10. ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΝ ΣΤΑ ΠΟΙΝΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ
Η Ολομέλεια εμμένει στην από 12.11.2005 απόφαση της, η τήρηση της οποίας επαφίεται στους Δικηγορικούς Συλλόγους.

11. Καλεί όλους τους συναδέλφους (συμπεριλαμβανομένων των βουλευτών-δικηγόρων) να υπερασπισθούν την ουσιαστική ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης που οδηγεί στο Κράτος Δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον θεσμικό ρόλο του δικηγόρου ως συλλειτουργού της Δικαιοσύνης και την αυστηρή τήρηση του Δικηγορικού Κώδικα και του Κώδικα Δεοντολογίας. Σε ημέρες χαλεπές ο δικηγόρος οφείλει απ την πλευρά του να αναδείξει το αγωνιστικό του πρόσωπο, δίπλα στην κοινωνία και τα προβλήματά της, ιδιαίτερα δίπλα στον αδύνατο και κατατρεγμένο, όπως επιβάλλουν οι παραδόσεις και αξίες του δικηγορικού σώματος.

Η Ολομέλεια ασχολήθηκε διεξοδικά με το μέλλον του δικηγορικού επαγγέλματος στην Ευρωπαϊκή Ενωση με αφορμή διάφορες οδηγίες σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα και τους πιθανούς περιορισμούς ελευθερίας εγκατάστασης και παροχής υπηρεσιών των δικηγόρων. Τέλος η Ολομέλεια συμπαρίσταται στο δίκαιο αίτημα του Δικηγορικού Συλλόγου Ναυπλίου για τη δημιουργία σύγχρονου δικαστικού μεγάρου και την αποφόρτιση του υπάρχοντος ιστορικού κτιρίου που καταπονείται χωρίς να εξυπηρετούνται οι ανάγκες των δικαστηρίων της πόλης, καθώς και στους Δικηγορικούς Συλλόγους της περιφέρειας που καταγγέλλουν ότι το ΕΤΑΑ και οι επιμέρους κλάδοι του δεν εξοφλούν τους συμβεβλημένους φαρμακοποιούς και γιατρούς με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν οι δικηγόροι προβλήματα.