Οι δηλώσεις και η πρόταση της υποψήφιας βουλευτή Κέρκυρας κ. Γκερέκου, όσο κι’αν είναι αυτονόητο ότι υπηρετούν προεκλογικές επικοινωνιακές σκοπιμότητες,  προκάλεσαν έκπληξη  στον Δικηγορικό Σύλλογο και κατέστησαν αναγκαίο τον σχολιασμό τους.

Κατ’ αρχάς, επειδή ερωτηθήκαμε σχετικά, δεν γνωρίζουμε, αφ’ης στιγμής έχει διαλυθεί η Βουλή και βαίνουμε προς εκλογές, υπό ποία ιδιότητα παρευρίσκετο η κ. Γκερέκου κατά την εκφόρτωση του κινητού εξοπλισμού του νέου δικαστικού μεγάρου. Ο Δικηγορικός Σύλλογος δεν είχε ειδοποιηθεί σχετικά και ενημερώθηκε την ίδια μέρα.

Η θέση της κ. Γκερέκου ότι ο προβλεπόμενος για τον Δικηγορικό Σύλλογο χώρος είναι πολύ μεγάλος και, κατ’ αυτήν, περιττός, προκαλεί κατάπληξη  και απορία  .  Κατ’ αρχάς, η επί τόσα έτη βουλευτής δεν είχε δει τα σχέδια του κτιρίου; Εν πάση περιπτώσει και επί της ουσίας, η κ. Γκερέκου προφανώς αναφέρεται στον χώρο  πολλαπλών εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου που ευρίσκεται στον πρώτο όροφο του νέου δικ.μεγάρου, είναι δυναμικότητας 250 περίπου καθημένων, για τον οποίο χώρο ο Δικηγορικός Σύλλογος έχει προβεί ήδη στην προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού. Ο χώρος αυτός  θα εξυπηρετεί  τις ανάγκες των γενικών συνελεύσεων του Συλλόγου μας (η δύναμη του οποίου υπερβαίνει τα 300 μέλη), τις επιστημονικές εκδηλώσεις του , την εγκατάσταση των βιβλιοθηκών του , των υπολογιστών εργασίας στο δικ. μέγαρο, του αναγνωστηρίου και την επικοινωνία των δικηγόρων με τους εντολείς τους. Εάν η κ. Γκερέκου θεωρεί τις χρήσεις αυτές  περιττές και ενδεδειγμένη την δημιουργία στο μέσον του δικαστικού μεγάρου παιδικού σταθμού και γυμναστηρίου, απορούμε!
Διασαφηνίζουμε ότι δεν θεωρούμε κακή την ιδέα για την δημιουργία παιδικού σταθμού που θα εξυπηρετεί  όλους ανεξαίρετα τους εργαζόμενους στο νέο Δικαστικό Μέγαρο, σε θέση όμως στο κτίριο που θα είναι χωροταξικά ορθή και αφού διαπιστωθεί πως, ύστερα από την στέγαση όλων ανεξαίρετα  των Υπηρεσιών αρμοδιότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι. Αφήνουμε ασχολίαστο το «περί μικρού γυμναστηρίου».
Τέλος, όσον αφορά τη  χρήση του κτιρίου του παλιού δικαστικού μεγάρου  μετά την μεταφορά στο νέο, λυπούμαστε για την όψιμη διαπίστωση της κ. Γκερέκου ότι δεν έχει αρχίσει ακόμη κάποιος διάλογος. Ο Δικηγορικός Σύλλογος, ήδη από τις αρχές του 2011,  με έγγραφες παρεμβάσεις του και με προσωπικές παραστάσεις στην πολιτική εκπροσώπιση του νησιού, κατ’ επανάληψη ζήτησε  την ενεργοποίησή της για την ταχεία ολοκλήρωση του νέου δικαστικού μεγάρου που θα ελευθέρωνε  το κτίριο του παλιού και την έναρξη διαλόγου για την χρήση του (του παλιού). Δυστυχώς, η πλειονότητα της πολιτικής εκπροσώπισης του νησιού μας αδιαφόρησε και σ’αυτό το θέμα! Έτσι, όπως η πορεία αποπεράτωσης και λειτουργίας του νέου δικαστικού μεγάρου έχει ακολουθήσει κατά βήμα την αντίστοιχη πορεία του νέου νοσοκομείου, φαίνεται πως και η χρήση του παλιού δικαστικού μεγάρου θα έχει την ίδια τύχη με την χρήση του παλιού νοσοκομείου.

Συνεπεία των διαπιστώσεων αυτών, με δεδομένη την οικονομικοκοινωνική κατάσταση, η κερκυραϊκή κοινωνία και ο Δικηγορικός Σύλλογος αναμένουν από την νέα κοινοβουλευτική εκπροσώπιση του νησιού, (άμεσα δε από τους υποψήφιους) , αλλά και την υπάρχουσα αυτοδιοικητική εκπροσώπιση, όχι ανεύθυνες πομφόλυγες αλλά σαφή τοποθέτηση  και δέσμευση επί των εξής θεμάτων:

- Της άμεσης ολοκλήρωσης του εξοπλισμού, της δοκιμαστικής λειτουργίας του νέου δικαστικού μεγάρου  και της έγκαιρης μετεγκατάστασης σ’αυτό των δικαστικών Υπηρεσιών εντός του καλοκαιριού ώστε να λειτουργήσει  από το νέο δικαστικό έτος.

- Της  εξασφάλισης  της  συντήρησης του  νέου δικ. μεγάρου που είναι άκρως ευαίσθητο θέμα για την απρόσκοπτη λειτουργία του.

- Του διορισμού  δικαστικών  υπαλλήλων για την κάλυψη σημαντικών ελλείψεων που συνεχώς διευρύνονται και που, χωρίς αυτούς τους διορισμούς οι Υπηρεσίες  δεν θα λειτουργήσουν ανεκτά.

- Της έναρξης ουσιαστικού και γόνιμου διαλόγου για την άμεση χρησιμοποίηση του κτιρίου του παλιού δικαστικού μεγάρου ώστε να περιοριστεί η οικονομική αιμορραγία των μισθώσεων του Δημοσίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

- Των γενομένων θεσμικών μεταρρυθμίσεων στον χώρο της δικαιοσύνης που κατέστησαν την πρόσβαση σ’αυτή ιδιαιτέρως προβληματική για την πλειονότητα των λαϊκών στρωμάτων.

Ο  Πρόεδρος του Δ.Σ.Κ.

ΓΙΑΝΝΗΣ   Γ.   ΒΡΑΔΗΣ