ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Αθήνα, 8.12.2010
Συνάδελφοι, οι στιγμές είναι κρίσιμες για τον τόπο, κρίσιμες για τo δικηγορικό επάγγελμα - λειτούργημα. Δύσκολες για την επιβίωση, ιδιαίτερα των νέων συναδέλφων, των νέων επιστημόνων. Η Κυβέρνηση προσπαθεί με το πρόσχημα του

ανοίγματος των δήθεν «κλειστών επαγγελμάτων» να ισοπεδώσει, να απαξιώσει, να απορυθμίσει χάριν της επονομαζόμενης ανάπτυξης και του ελεύθερου ανταγωνισμού, εκτελώντας ουσιαστικά τις εντολές της Τρόικας και του συνομιλητή/ συμβούλου της ΣΕΒ.
Εγκαταλείποντας «άνευ όρων και αμετάκλητα» την κατοχυρωμένη προστασία της ασυλίας (άρθρο 14 παρ.5 της δανειακής σύμβασης), παρέδωσαν την εθνική κυριαρχία κι έτσι η χώρα είναι στο έλεος των γνωστών κι αγνώστων δανειστών της.
Προχτές είχαμε συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χάρη Καστανίδη, ο οποίος μας τόνισε ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει από τις δεσμεύσεις του στην Ολομέλεια της Καβάλας. Οφείλουμε εξαντλούντες την καλοπιστία μας να πιστεύσουμε τα λεγόμενά του παραμένοντας όμως σε άμεση επιφυλακή και επαγρύπνηση. Η συσταθείσα επιτροπή υπό τον επίτιμο Αντιπρόεδρο του ΣτΕ κ. Μιχαήλ Βροντάκη θέλει να ολοκληρώσει τις εργασίες της σύντομα! Ελπίζουμε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να τηρήσει τις δεσμεύσεις του Υπουργού Οικονομικών και να μην χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για την επιβολή εξοντωτικών μέτρων. Ζητήσαμε να μας τεθεί έγκαιρα υπόψη προσχέδιο για να εκφράσουμε επίσης έγκαιρα τις απόψεις μας. Αύριο, σε συνάντηση με τους επιστημονικούς φορείς θα συναποφασίσουμε τρόπους αποτελεσματικής δράσης για την προστασία της υπόστασής μας, του επαγγέλματός μας, της αξιοπρέπειάς μας.
Οι στιγμές απαιτούν ενότητα, αδελφότητα και σκληρό αγώνα για να μην καταντήσουμε επαίτες στην τυχόν κατάργηση ιδιαίτερα των γραμματίων προείσπραξης. Η αξιοπρέπειά μας δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε θυσία προκειμένου να προστατεύσουμε το δικηγορικό σώμα, το μέλλον των νέων γενεών και να μην κατεδαφιστούν όλα όσα κτίσαμε με συνέπεια και αγώνες. Κυρίως προστατεύουμε το δικαίωμα, συνάμα και καθήκον, να είμαστε συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με όρους αξιοπρέπειας. Κάποιοι μας θέλουν οιονεί δουλοπάροικους. ΕΔΩ ΕΙΜΑΣΤΕ να υπερασπιστούμε τις αξίες του νομικού πολιτισμού, την τιμή της δικηγορίας από την λαίλαπα της ισοπέδωσης, της απαξίωσης στην οποία τόσο άγαρμπα θέλουν να μας οδηγήσουν, όπως έπραξαν με όλες τις επαγγελματικές τάξεις, με τις οποίες συστρατευόμαστε στον κοινό αγώνα για την προστασία των στοιχειωδών κοινωνικών δικαιωμάτων.ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Χ. ΠΑΞΙΝΟΣ