ΚΕΡΚΥΡΑ, 16/02/2011
ΨΗΦΙΣΜΑ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΟΥΜΕΝΟ ΠΡΟΣ:

1.    Βουλευτή ΠΑ.ΣΟ.Κ., κ. Γκερέκου Αγγελική,
2.    Βουλευτή Ν.Δ., κ. Δένδια Νικόλαο,
3.    Βουλευτή Κ.Κ.Ε., κ. Χαραλάμπους Χαράλαμπο,
4.    κ.Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων,
5.    κ. Δήμαρχο Δήμου Κέρκυρας.*************************************

Επ’ ευκαιρία των μαζικών κινητοποιήσεων του δικηγορικού κόσμου της χώρας, οι οποίες κορυφώνονται σήμερα με την κατάληψη των Δικαστικών Μεγάρων και τη ματαίωση όλων των δικών, ο Δικηγορικός Σύλλογος της Κέρκυρας δια του παρόντος ψηφίσματος γνωστοποιεί για μια ακόμη φορά προς τους πολιτικούς φορείς του τόπου τα εξής:


1. Με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο για την ψευδεπίγραφη «απελευθέρωση» των κλειστών επαγγελμάτων η Κυβέρνηση επιχειρεί και εν τέλει θα επιτύχει τη συνολική απαξίωση και του δικηγορικού λειτουργήματος, μετατρέποντας το δικηγόρο σε ισχνά αμειβόμενο υπάλληλο, εξαρτώμενο από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα απρόσωπων εταιρειών, οι οποίες θα εξαπλωθούν ανά την Ελλάδα, παρέχοντας νομικές υπηρεσίες αμφίβολης ποιότητας και εις βάρος των πολιτών.

2. Η δήθεν διευκόλυνση πρόσβασης του πολίτη στη Δικαιοσύνη, οδηγεί με τα υπό ψήφιση μέτρα στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή στη δημιουργία ολιγοπωλιακών καταστάσεων, πολλαπλασιάζοντας το κόστος για τις απαιτούμενες ενέργειες ενώπιον Δικαστηρίων και λοιπών Αρχών. Επιβεβαίωση αυτών συνιστά η πρόσφατη αύξηση των παραβόλων (λ.χ. υποβολή μηνύσεως από 10 € σε 100 €, αύξηση των παραβόλων της διοικητικής δίκης, επιβολή Φ.Π.Α. 23% στην παροχή δικηγορικών υπηρεσιών κλπ). Αν όντως η Κυβέρνηση επιθυμούσε τη διευκόλυνση του πολίτη δεν θα προέβαινε στις κινήσεις αυτές και για αυτό το λόγο η στάση της έως τώρα χαρακτηρίζεται επιεικώς ως υποκριτική.


3. Η κατάργηση των ελαχίστων αμοιβών υποβιβάζει τους Δικηγορικούς Συλλόγους σε θεσμούς δίχως νόημα ύπαρξης, αφού θα αδυνατούν να αντιμετωπίσουν το κόστος για τη λειτουργία και τη συντήρησή τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εν γένει εύρυθμη λειτουργία της Δικαιοσύνης και για το κύρος των διαδικασιών. Ομοίως, επιχειρείται έτσι να διαγραφεί το γεγονός της ιστορικής συμβολής των Δικηγορικών Συλλόγων στην απονομή της Δικαιοσύνης και στην προστασία των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων για εκατό και πλέον χρόνια. Η επιχειρούμενη απαξίωση των Δικηγορικών Συλλόγων θα οδηγήσει στην πρακτική κατάργηση κάθε δυνατότητας συνδικαλιστικής δράσης των μελών τους, διότι δημιουργεί συνθήκες εργασιακού αποκλεισμού του δικηγόρου. Οι νέοι δικηγόροι, υπό συνθήκες αμείλικτου ανταγωνισμού, θα μετατραπούν σε έρμαια των ισχυρών εντολέων (εργολάβων, τραπεζών, ασφαλιστικών εταιρειών κλπ) με μισθούς πείνας, και υπό την απειλή ανεργίας, αναγκαζόμενοι τελικά να απομακρυνθούν από το δικηγορικό επάγγελμα για την επιβίωσή τους, ενώ καταργείται ουσιαστικά το κράτος δικαίου και ο δικηγόρος υπερασπιστής – συλλειτουργός της Δικαιοσύνης.Για τους παραπάνω λόγους και για πολλούς άλλους που ήδη έχουν δημοσιοποιηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια των κινητοποιήσεων,


ΖΗΤΑΜΕ


Την έμπρακτη συμβολή και υποστήριξη από εσάς, τους αιρετούς εκπροσώπους της Κέρκυρας και τους αυτοδιοικητικούς φορείς των δίκαιων αιτημάτων μας, από τη θέση ευθύνης του καθενός από εσάς, με τη δημόσια εναντίωσή σας στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο.

Κέρκυρα, 16/02/2011
Τα μέλη Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας
Ο Πρόεδρος
Βραδής Ιωάννης