Με αφορμή αλλεπάλληλα δημοσιεύματα σχετικά με το διαδικτυακό παιχνίδι «Μπλε Φάλαινα» και σε εκτέλεση της με αριθμό 4495/23-5-217 παραγγελία της κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή στους ανήλικους, ιδίως δε στους εφήβους σχετικά με την επικινδυνότητα του εν λόγω «Παιχνιδιού» και τον σοβαρότατο κίνδυνο που διατρέχουν να αυτοτραυματιστούν ή ακόμη και να οδηγηθούν στο θάνατο. Συγκεκριμένα ο διαχειριστής του παιχνιδιού αυτού έρχεται σε επαφή με ανηλίκους μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης των οποίων ζητά όλα τα προσωπικά στοιχεία. Ακολούθως, ο ανήλικος καλείται να λάβει μέρος σε σειρά δοκιμαστικών προκλήσεων, διάρκειας 50 ημερών, λαμβάνοντας οδηγίες από άγνωστο πρόσωπο και καλείται «επικεφαλής». Οι δοκιμασίες αυτές ξεκινούν ως απλές και εύκολες (π.χ να ακούσει νυχτερινές ώρες ένα συγκεκραμένο τραγούδι) και δυσκολεύουν σταδιακά (π.χ να παρακολουθήσει ένα συνταρακτικό video, να χαράξει λέξεις ή σύμβολα στο σώμα του) μέχρι την τελική πράξη αυτοκαταστροφής (πράξη αυτοκτονίας) που οδηγεί μετά βεβαιότητας στο θάνατο. Κάθε φορά δε, που ολοκληρώνεται μια τέτοια δοκιμασίες, ο ανήλικος είναι υποχρεωμένος να στείλει μια φωτογραφία ή video, προς από απόδειξη της ολοκλήρωσης ης δοκιμασίας. Αξίζει να επισημανθεί ότι σε περίπτωση που κάποιος ανήλικος επιθυμεί να διακόψει τη συμμετοχή του στο παιχνίδι, εξαπολύονται εκ μέρους του διαχειριστή απειλές, που στόχο έχουν να τρομοκρατήσουν το υποψήφιο θύμα και να το αποτρέψουν από το να εγκαταλείψει το παιχνίδι.
Είναι φανερό, ότι διαχειριστές τέτοιων «παιχνιδιών» εξαιτίας των οποίων, περί τα 130 παιδιά έχουν οδηγηθεί στην αυτοκτονία στη Ρωσία, από όπου και ξεκίνησε στόχο έχουν την ευάλωτη ομάδα των εφήβων που κατά κόρον χρησιμοποιούν τα internet και τα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μάλιστα τους ανήλικους που ενδεχομένως είναι περισσότερο ευάλωτοι (είτε λόγω ιδιοσυγκρασίας, είτε διότι αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα) να τους χειραγωγήσουν, καταργώντας την ελεύθερη βούληση τους και να τους οδηγήσουν τελικά στο θάνατο. Προς αποφυγή τέτοιων κρουσμάτων στην περιοχή της Κέρκυρας, παρακαλούμε του γονείς, εκπαιδευτικούς και όσους άλλους έχουν την επιμέλεια ανηλίκων, να επαγρυπνούν και σε κάθε περίπτωση που υποπτευθούν ότι κάποιος ανήλικος σχεδιάζει να συμμετάσχει σε τέτοιου είδους δοκιμασίες, να έλθουν ΑΜΕΣΩΣ σε επαφή είτε με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (τηλ. 11888, eimail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) είτε με το Γραφείο Ανηλίκων της Ασφάλειας Κέρκυρας, είτε με την Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κέρκυρας.
Προτρέπουμε τους ανηλίκους όπως σε περίπτωση που έχουν δεχθεί ή δεχθούν τέτοιου είδους πρόκληση-πρόσκληση, να απευθύνονται άμεσα στους γονείς τους σε οποιοδήποτε άλλο ενήλικο πρόσωπο εμπιστοσύνης, στην Υποδ/νση Ασφάλειας Κέρκυρας ή ακόμα και στην Εισαγγελέα Ανηλίκων Κέρκυρας, τον οποίο μπορούν να επισκέπτονται καθημερινά στα Γραφεία της Εισαγγελέας Πρωτοδικών Κέρκυρας.
Τέλος παρακαλούμε τους κ.κ Διευθυντές των Δημοτικών Σχολείων, των Γυμνασίων και Λυκείων της περιφέρειας της Κέρκυρας, όπως και μέχρις ότου λήξει ή τρέχουσα σχολική χρονιά ενημερώσουν και προφορικά τους μαθητές που φοιτούν στα σχολεία τους.
Δίδεται παραγγελία να δημοσιευθεί η παρούσα σε διαδικτυακούς τυπικούς ιστότοπους και τις τοπικές εφημερίδες.
EK THΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ-ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΤΖΑΝΟΓΙΩΡΓΗΣ
ΑΝΤΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ