Κέρκυρα   29 Απρίλη 2020
                                                    
Ο ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ  ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ    Ε.Σ.Υ.

 
    H εξάπλωση του κορονοϊού Covid-19 στη χώρα μας φανέρωσε μια σειρά από χρόνιες παθογένειες του Εθνικού Συστήματος Υγείας που προκλήθηκαν από τις 10 ετών  μνημονιακές πολιτικές λιτότητας που συνεχίζουν να εφαρμόζονται έως και σήμερα.
    Το αγαθό της δημόσιας υγείας λοιδωρήθηκε και υποβαθμίστηκε με τη συνεχή υποστελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων και κέντρων υγείας, με τις ανεπαρκείς υποδομές, με τις ελλείψεις αναλώσιμων και με ελάχιστες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)  στη χώρας.
    Σήμερα που κλήθηκε το αποδεκατισμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας να αποτελέσει ασπίδα ενός ολόκληρου λαού απέναντι στην επιθετική πανδημία δίνει μάχη, χάρη στην αυτοθυσία του υγειονομικού προσωπικού, αφού γιατροί και νοσηλευτές περιθάλπουν ασθενείς, όντες, κατά τις έγκυρες δηλώσεις τους, εκτεθειμένοι χωρίς επαρκή μέτρα αυτοπροστασίας και τεστ ανίχνευσης του ιού.
     Στον αντίποδα η Κυβέρνηση αντί να ενισχύσει ουσιωδώς το Ε.Σ.Υ., προσπαθεί με μεσοβέζικες λύσεις να καλύψει τα κενά του εθνικού συστήματος υγείας μέσω προσλήψεων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, μέσω προσκλήσεων σε βοήθεια εθελοντών και ιδιωτών ιατρών, χωρίς να έχει προμηθεύσει τα νοσοκομεία με επαρκή αριθμό αναλώσιμων (γάντια, μάσκες κλπ) και διαγνωστικών τεστ που σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος ελέγχου της διάδοσης του ιού.
     Κάθε Δικηγορικός Σύλλογος έχει χρέος  να προασπίσει τα κεκτημένα συνταγματικά δικαιώματα του ελληνικού λαού όπως είναι το δικαίωμα στη δημόσια υγεία, το οποίο επί της αρχής δημιουργεί την υποχρέωση σε ένα κράτος δικαίου να λάβει όλα εκείνα τα μέτρα που εξασφαλίζουν για όλους ανεξαιρέτως συνθήκες προστασίας της υγείας. Μάλιστα, κατά το Ελληνικό Σύνταγμα, γεννάται πρόδηλα η δέσμευση της εκάστοτε κυβέρνησης να παρεμβαίνει με θετικές ενέργειες και με παροχή υπηρεσιών και αγαθών για την προστασία του δικαιώματος στην υγεία, τόσο ως προς την πρόληψη όσο και ως προς την καταστολή και θεραπεία οποιασδήποτε συνθήκης που προσβάλει την υγεία των πολιτών, ως έννομο αγαθό.
     Ο Δικηγορικός Σύλλογος Κέρκυρας, αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα του ύψιστου αγαθού της δημόσιας υγείας και την ανάγκη διασφάλισής του για το σύνολο της κοινωνίας, στέκεται δίπλα στους μαχητές της πρώτης γραμμής, στηρίζοντας γιατρούς και νοσηλευτές που δίνουν καθημερινά έναν πραγματικό αγώνα μέσα στα νοσοκομεία με υπεράριθμες και απλήρωτες εφημερίες, χωρίς να έχουν τα κατάλληλα μέσα αυτοπροστασίας.
     Δεν αρκούν τα μέτρα περιορισμού των πολιτών. Είναι χρέος της Πολιτείας η άμεση και αποφασιστική ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας με μαζική πρόσληψη ιατρών, με επέκταση των ΜΕΘ, με πλήρη κάλυψη σε  υγειονομικό υλικό και στον απαραίτητο αριθμό τεστ για τον Covid-19.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Κέρκυρας στηρίζει τις θέσεις και τη  πανελλαδική κινητοποίηση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και Νοσηλευτών και ενώνει τη φωνή του και τη δύναμή του στην ανάδειξη των θεμιτών και αναγκαίων αιτημάτων –διεκδικήσεών τους για:
•    Μονιμοποίηση των επικουρικών και όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
•     Πρόσληψη όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού (γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού) για τη στελέχωση των νοσοκομείων και των ΚΥ.
•    Μέτρα και μέσα προστασίας για την υγεία και την ασφάλεια των υγειονομικών.
•  Άμεση Ένταξη στα BAE (Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα).

     Ο Πρόεδρος                                        Ο Αντιπρόεδρος

Γιώργος   Ν.  Καλούδης                       Ηλίας   Πλασκασοβίτης

Η Γραμματέας                                              Ο Ταμίας
Χρύσα Βαρότση                                    Σπύρος   Γκόγκος

Τα μέλη
Αλέκος  Παπαδάτος
Σπύρος Μαυρόπουλος
Σπύρος Βαρθολομαίος
ΣπυροΜάριος Παγκράτης
Μάκης  Γεωργούδης


Το Ψήφισμα αυτό αποστέλλεται:
1)Στον Πρωθυπουργό της Χώρας μας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη,

2)Στους Αρχηγούς των Κομμάτων της Αντιπολίτευσης
ΣΥΡΙΖΑ  κ. Αλέξη Τσίπρα,
ΚΙΝΑΛ κ. Φώφη  Γεννηματά
ΚΚΕ      κ. Δημήτρη Κατσούπα
ΜΕΡΑ 25 κ. Γιάνη Βαρουφάκη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ κ. Κυριάκο Βελλόπουλο,

3) Στους Υπουργούς:
Υγείας κ. Κικίλια,
Οικονομικών κ. Σταικούρα
Εξωτερικών και πρώην βουλευτή Κέρκυρας κ. Νίκο Δένδια

4)Στους βουλευτές Κέρκυρας
Ν.Δ. κ. Στέφανο  Γκίκα,
ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέκο Αυλωνίτη,
ΚΙΝΑΛ κ. Δημήτρη Μπιάγκη,

5)Στη  Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Ρόδη Κράτσα

6)Στους Δήμαρχους Κέρκυρας
Κεντρικής Κέρκυρας κ. Μερόπη Υδραίου,
Βόρειας Κέρκυρας κ. Γιώργο  Μαχειμάρη,
Νότιας Κέρκυρας  κ. Κώστα  Λέσση

7) Πρόεδρο Ιατρικού  Σύλλογου Κέρκυρας κ. Δημήτρη Καλούδη,

8)Πρόεδρο Σύλλογου  Ιατρών Ελεύθερων Επαγγελματιών Κέρκυρας κ. Νίκο Μπαλή,

9)Πρόεδρο Φαρμακευτικού Συλλόγου Κέρκυρας κ. Αλ. Σταματάκο,

 10) Ένωση  Γιατρών ΕΣΥ Νοσοκομείου Κέρκυρας κ. Μάνο Αντωνάκη,

11) Πρόεδρο Ένωσης Γιατρών Νοσοκομείου Κέρκυρας κ. Τσίτου Χριστίνα

12)Πρόεδρο Εργαζομένων Νοσοκομείου Κέρκυρας κ. Ντίνα Ιωάννου

 13)Πρόεδρο Εργαζομένων ΕΚΑΒ Κέρκυρας κ. Σπύρο Πουλή

14) ΜΜΕ   &   ΜΚΔ