Κέρκυρα 10/06/2022

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Σήμερα επισκέφθηκε τα Γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας ο Βουλευτής Κέρκυρας της ΝΔ κ. Στέφανος Γκίκας.

Η συνάντηση με τον Κυβερνητικό Βουλευτή έγινε με σκοπό να προωθηθούν τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο μας και έχουν να κάνουν με Κυβερνητικές αποφάσεις.

Εκτός από τον Πρόεδρο του ΔΣΚ, παρόντα ήταν τα μέλη του ΔΣ του ΔΣΚ κ.κ. Κώστας Βουσολίνος, Έυη Κατέχη και Σπύρος Παπαδόπουλος. 

Επιπλέον, ο Πρόεδρος του ΔΣΚ είχε καλέσει και τις Προϊστάμενες η τις αναπληρώτριες τους, των Γραμματειών των δυο Εισαγγελιών, του Πρωτοδικείου, του Εφετείου και του Ειρηνοδικείου, ώστε να θιγούν τα ζητήματα της έλλειψης προσωπικού των υπηρεσιών τους.  

Καταρχήν έγινε μνεία από τον Πρόεδρο του ΔΣΚ κ. Γιάννη Κοντό για το ζήτημα της πρόσφατης ψήφισης του Νόμου περί του Νέου Κανονισμού Δικαστηρίων. Ο κ. Κοντός ανέφερε ότι η Κέρκυρα και ο νομικός της κόσμος δεν θα δεχθεί καμία συρρίκνωση η συγχώνευση η κατάργηση δικαστικού σχηματισμού. Ο λόγος έγινε, διότι από τον νέο νόμο αυτό προκύπτει ένα γενικότερο τέτοιο πανελλήνιο, μακροπρόθεσμο πλάνο από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο βρίσκει κάθετα αντίθετους τους Δικηγόρους. 

Η συζήτηση συνεχίστηκε στο ζήτημα των νέων Φυλακών. Ο κ. Κοντός ευχαρίστησε τον κ. Γκίκα για την συμβολή του στο να έρθει τον Ιανουάριο του 2022 ο Τεχνικός Σύμβουλος του ΥΠ.ΠΡΟ.ΠΟ κ. Ιορδανίδης και να ανοίξει το κεφάλαιο του νέου σωφρονιστικού καταστήματος που είναι πρωταρχικός στόχος του δικηγορικού σώματος. Είναι γεγονός ότι ο κ. Ιορδανίδης πραγματοποίησε και αυτοψίες σε πιθανά ακίνητα κατάλληλα για το ζήτημα αυτό. 

Ο κ. Γκίκας δεσμεύτηκε ότι σύντομα (τέλη Ιουνίου - αρχές Ιουλίου 2022) θα επισκεφθεί την Κέρκυρα ο αρμόδιος υφυπουργός ΥΠ.ΠΡΟ.ΠΟ κ. Λευτέρης Οικονόμου μαζί με τον ΓΓ Σωφρονιστικής & Αντεγκληματικής Πολιτικής κ. Παπαθανασίου και τον κ. Ιορδανίδη, οι οποίοι θα έρθουν για το σκοπό αυτό και θα συναντηθούν και με τον ΔΣΚ, για το επόμενο βήμα στο θέμα της υλοποίησης του έργου των Φυλακών. 

Μάλιστα ο κ. Γκίκας μας ανέφερε ότι στην πρόσφατη συνεδρίαση της αρμόδιας, για τα Σωφρονιστικά, Επιτροπής της Βουλής, αναφέρθηκε, δια στόματος του ΓΓ κ. Παπαθανασίου, στο σχεδιασμό για την χωροταξία των νέων έργων Φυλακών ανά την Ελλάδα επισήμως πλέον και η Κέρκυρα (μαζί με το Αγρίνιο και τα Ιωάννινα). 

Επίσης ο κ. Κοντός και οι Προϊστάμενες των Γραμματειών επεσήμαναν στον κ. Γκικα το σοβαρότατο ζήτημα της στελέχωσης των δικαστικών υπηρεσιών με γραμματείς, όπου υπάρχει μεγάλη έλλειψη, ενώ ζήτησαν την παρέμβαση του στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για να λυθεί το ζήτημα των αναπληρώσεων (από τον διαγωνισμό του 2017), όπου το Ειρηνοδικείο περιμένει έναν υπάλληλο. 

Μάλιστα ο κ. Γκίκας έκανε αμέσως επαφή για το θέμα αυτό αλλά και για να διερευνηθεί το ενδεχόμενο νέου διαγωνισμού, όπου έλαβε την απάντηση ότι θα ξεκινήσει εντός του έτους την λειτουργία της η Σχολή Δικαστικών Υπαλλήλων, μέσω της οποίας θα πραγματοποιηθούν οι νέες προσλήψεις (κατά τα πρότυπα της Σχολής Δικαστών). 

Στη συνέχεια ο κ. Κοντός τον ευχαρίστησε για την συμβολή του στην παράταση της προθεσμίας αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες έως 15/07/2022, του επεσήμανε όμως ότι είναι πενιχρή και δεν επαρκεί σε κάθε περίπτωση, ζητώντας του να υπάρξει παράταση για τουλάχιστον 1 έτους. Ο κ. Γκίκας απήντησε ότι η μεγάλη αντίσταση στο ζήτημα της προθεσμίας προέρχεται από την πιθανότητα απώλειας χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Ακολούθως ο κ. Κοντός έθεσε το θέμα της επιτάχυνσης της ολοκλήρωσης της πρόσληψης προϊσταμένου στο Κτηματολογικό Γραφείο της Κέρκυρας, εξηγώντας του πόσο οι Δικηγόροι της Κέρκυρας ταλαιπωρούνται από μια υπηρεσία που βρίσκεται σε συνέχεια αναπληρώσεων από Συμβολαιογράφους (3 κατά σειρά έως τώρα). Δεσμεύτηκε το ζήτημα να το δει στο αρμόδιο Υπουργείο την Τρίτη. 

Στον επίλογο της συζήτησης, ο κ. Κοντός έθεσε το θέμα της κυκλοφοριακής σύνδεσης της κεντρικής εισόδου του Δικαστικού Μεγάρου με την οδό Δονάτου Δημουλίτσα και την Λεωφόρο Επτανήσου, παραπονούμενος ότι μερικά μόλις μέτρα δρόμου, που θα έπρεπε να έχουν γίνει προ 10ετιας, παρουσιάζονται σαν ένα δαιδαλώδες πολεοδομικό ζήτημα, που μπορεί να θέλει αλλά 20 χρόνια για να λυθεί. 

Τέλος, ο κ. Κοντός ζήτησε επίσκεψη στον ΔΣΚ και στις δικαστικές υπηρεσίες της Κέρκυρας του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Τσιάρα, τονίζοντας μάλιστα ότι ήδη αυτή έχει αργήσει, ο δε κ. Γκίκας δεσμεύτηκε να μεταφέρει και ο ίδιος το αίτημα προς τον Υπουργό, ώστε να επισπευστεί η επίσκεψη του αυτή στον τόπο μας.

Ο Βουλευτής και ο Πρόεδρος του ΔΣΚ, μέσα από την παραγωγική αυτή συνάντηση, έδωσαν αμοιβαίες διαβεβαιώσεις για συνεχή κατευθείαν επαφή, προς το σκοπό της επίλυσης οιουδήποτε ζητήματος προκύπτει για το Νομικό και Δικηγορικό κόσμο, καθώς επίσης και στο να πραγματοποιούνται τακτές επαφές για τον απολογισμό της όποιας προόδου, κυρίως, του έργου των Φυλακών.

 

Εκ του Δ.Σ. του ΔΣΚ