Blog ΔΣΚ

Blog Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας

Κείμενο τοποθέτησης του Δικηγόρου Κέρκυρας Θεόδωρου Καρδάμη

Νοέμβριος 22nd, 2021

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Θεωρώ πως ο χρόνος είναι όψιμος ώστε να τοποθετηθώ και δημόσια επί των θέσεών μου για τις επερχόμενες εκλογές του συλλόγου μας, εκλογές με τις οποίες θα επιλέξουμε εκείνες και εκείνους εκ των συναδέλφων μας που για τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα μας αντιπροσωπεύουν ενώπιον των συλλειτουργών μας εντός του δικαστικού μεγάρου, της Ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων και της κοινωνίας.
Η καθημερινότητα στα δικαστήρια, όπως τη βιώνουμε, έχει δυσκολέψει τόσο λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας όσο και λόγω γεγονότων τα οποία είναι γνωστά και αδικαιολόγητα έχουν επιφέρει συνέπειες στο σύνολο του δικηγορικού σώματος στην Κέρκυρα. Θα πρέπει να προσεγγίσουμε εκ νέου τις κύριες και κυρίους Δικαστές και Εισαγγελείς των Δικαστηρίων μας, με μετριοπάθεια αλλά και αποφασιστικότητα ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε την αντιμετώπιση που αρμόζει στο λειτούργημά μας, ότι θα έχουμε ίση μεταχείριση ανεξάρτητα από την ηλικία μας και το επαγγελματικό μας status και ότι δε θα σπαταλάμε πολύτιμες ώρες εργασίας σε ουρές αναμονής που θα μπορούσαν εύκολα να αποφευχθούν. Μικρές διορθωτικές κινήσεις και αλλαγές μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην καθημερινότητά μας.
Ο επαγγελματικός μας κλάδος, όπως και πολλοί άλλοι, υπέφερε και υποφέρει κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Μας διέσυραν και προσέβαλαν, αναγκάζοντάς μας να περιμένουμε επί ώρες μπροστά από μια οθόνη υπολογιστή ώστε να παρακολουθήσουμε σεμινάρια δήθεν επιμόρφωσης, ανορθόγραφα, ασύντακτα, κυριολεκτικά για τα σκουπίδια. Μας απέκλεισαν από οικονομικές ενισχύσεις και φοροελαφρύνσεις που καρπώθηκαν άλλοι, οικονομικά πιο εύρωστοι από τον μέσο δικηγόρο. Μας συμπεριφέρθηκαν με τρόπο πολύ κατώτερο των περιστάσεων και η ολομέλεια μας αντέδρασε και δεν αντέδρασε. Απαίτησε και δεν απαίτησε. Θα πρέπει το επόμενο διοικητικό συμβούλιό μας και ο πρόεδρός του να μεταφέρει το μήνυμα ότι στο δικηγορικό σύλλογο Κέρκυρας είμαστε πρόθυμοι να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας κόντρα σε οποιαδήποτε κυβέρνηση, οποιασδήποτε πολιτικής κατεύθυνσης, επιδιώξει να μας αντιμετωπίσει ως κάτι λιγότερο από αυτό που είμαστε.
Η κοινωνία της Κέρκυρας, ενός τόπου με μύρια καλά και άλλα τόσα άσχημα, θα πρέπει να έρθει με το μέρος μας. Είναι ζήτημα ηθικής και προπάντων επαγγελματικής επιβίωσης να επανακτήσουμε τη συμπάθεια του κερκυραϊκού λαού, από τον πλέον ευκατάστατο μέχρι τον χαμηλόμισθο συμπολίτη μας. Το μέλλον προδιαγράφεται ζοφερό για εκείνους που μοχθούν μόνοι τους και μόνες τους να διατηρήσουν τα γραφεία τους, άμισθοι και άμισθες. Η φύση, ο τρόπος άσκησης και η διαφήμιση του επαγγέλματος μας θα αλλάξουν άρδην, άμεσα και είναι προς το συμφέρον όλων μας να διασφαλίσουμε ότι ο κάθε Κερκυραίος και η κάθε Κερκυραία, όταν χρειαστεί δικηγόρο θα αναζητήσει κατ’ αρχήν επαγγελματία που θα ζει και βιοπορίζεται στον τόπο του. Υπευθυνότητα και εξωστρέφεια προς του συντοπίτες μας είναι ο δρόμος για την επαγγελματική ανέλιξη όλων μας.
Όλα τα παραπάνω, επιγραμματικά αναφερόμενα, αποτελούν ένα μικρό μέρος των προκλήσεων που βρίσκονται μπροστά μας ως σύλλογος και ως δικηγόροι. Εγώ το θεώρησα υποχρέωσή μου να τοποθετηθώ, στο βαθμό που μου επιτρέπει η πλατφόρμα αυτή, και ευελπιστώ το ίδιο να πράξουν και οι λοιποί υποψήφιοί, ιδιαίτερα δε οι κύριοι συνάδελφοι που ζητάν τη ψήφο μας για τη θέση του προέδρου. Μια δημόσια τοποθέτηση που θα απευθύνεται σε όλους, ταγμένους και μη του εκάστοτε υποψηφίου, με σαφή αναφορά στα θέματα που μας καίνε, μήπως και την ύστατη στιγμή οι αναποφάσιστοι, μεταξύ των οποίων σαφέστατα είμαι και εγώ, κατορθώσουμε να επιλέξουμε ποιον εκ των δύο εξαίρετων συναδέλφων θα σταυρώσουμε. Εύχομαι η επαύριο των εκλογών να μας βρει με έναν ισχυρό και κυρίως ενωμένο σύλλογο,
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,
Θεόδωρος Καρδάμης υποψήφιος σύμβουλος ΔΣΚ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*